Operacijom Zevs[1] iz avgusta prošle godine obeležen je početak strašnog podsećanja na evropsku prošlost za koju smo mislili/e da ja davno skončala. Skoro 60 godina nakon završetka Drugog svetskog rata, migranti/kinje kupljeni su sa atinskih ulica i zatvarani bez ikakve procedure u zatvore za migrante. Maja meseca seks radnice su sklonjene sa ulica, protiv svoje volje testirane na HIV, javno ponižavane i pritvarane. U martu su sa atinskih ulica sklanjani ovisnci o narkoticima, koji su isto tako završili u zatvorima. Prošlog meseca u Solunu, krenuli su na transrodne osobe. 

screen_shot_2013-06-04_at_8.30.25_PMTridesetog maja, grčke vlasti pojačale su akciju čišćenja svojih ulica od nepoželjnih. Svakodnevna i konstantna provera dokumenata kad god neko ko nije bele rase naleti na policiju, te brojni migranti/kinje odvučeni u policijske stanice, a mnogi od njih zatvoreni u pakao koji se vodi i prolazi kao sistem grčkih pritvornih centara... Samo aprila meseca 10 000 osoba zaustavljeno je radi ovakvih provera, a trenutno ih ima 5 000 koji trunu u zvaničnim zatvorima, dok se onima koji su pozatvarani i drže se u privremenim objektima poput zatvorskih ćelija i transportnih vagona i ne zna broj. Prošlog meseca Dendias je najavio dupliranje kapaciteta ovih pritvornih centara, odnosno zatvora, ali bez obećanja da će ovi alternativni objekti biti pozatvarani.

Građani/ke Grčke, ovisnici o narkoticima, beskućnici i žene koje rade u industriji seksa, takođe su bili/e mete ovih čistki – odvučeni u policijske stanice, protiv svoje volje testirani/e na HIV, a u nekim slučajevima zatvoreni zajedno sa migrantima/kinjama u pritvornim centrima.

Kao što se i grafiti čiste i uklanjaju sa fasada prodavnica u isčekivanju letnjeg naleta turista, tako se i ulice čiste od onih nepoželjnih.

Tridesetog maja je identifikovana nova grupa nepoželjnih. Transrodne osobe. Od prošle nedelje, svakodnevne racije su na snazi u Solunu, drugom po veličini gradu Grčke. Pod izgovorom da se proverava da li je osoba upletena u rad u industriji seksa, trans osobe se na taj način kupe sa ulica i hapse. Uzimaju se njihovi podaci i oni/e bivaju zadržani u policijskim stanicama i po nekoliko sati. Po puštanju, bivaju upozoreni/eda će ukoliko se ‘ne vrate u normalu’, biti uhapšeni/e zbog neprikladnog ponašanja na javnom mestu.

Ovo nije prvi put da su trans osobe na meti u Grčkoj – avgusta prošle godine, 25 trans žena je uhapšeno i primorano na testiranje na HIV, a potom su osuđene zbog prostitucije, gde je u aprilu ove godine, najzad i poslednja žena iz ove grupe puštena na slobodu. Kako bilo, ovo je jedna nova kampanja uperena protiv trans osoba, od kojih su neke bile zaustavljene tokom najobičnije vožnje automobila i optužene za seksualnu skarednost i neprikladno ponašanje.

Maja meseca, zvanično emitovanje najave za atinski Prajd je zabranjeno jer je najava sadržalai poljubac između dve lezbejke, dok je u Solunu, mitropolit Grčke pravoslavne crkve opisao Prajd kao jedan „bezbožan, grešan i neprirodan događaj“, pozivajući građane/ke da ne vode decu na isti i implicitno navodeći da bi voleo da se ovo dešavanje zabrani.

Krajem prošle godine, gej osobe su u više navrata napadane od strane pripadnika Zlatne zore, u nekim slučajevima naoružani noževima, a pred samu premijeru predstave ‘Corpus Christi’ , razjarena rulja fašista je izazvala haos. Jedan od poslanika, član Zlatne zore, napao je novinara, udario ga pesnicom u lice i urlao za njim dok je ovaj bežao, „Samo ti beži pederčino jedna, guzolizac smrdljivi“ dok je policija sve to mirno posmatrala.

Ova nova eskalacija ide ruku pod ruku sa dobro poznatim obrazcem maltertiranja, pritvaranja i zatvaranja i hapšenja. Iskustva migranata/kinja, ovisnika o narkoticima i žena u industriji seksa predstavljaju svedočanstva o namernom targetiranju marginalizovanih grupa. Roze trougao nije samo jedan od kul amblema, već podsetnik da smo sve to već jednom videli/e. I rekli/e smo nikada više – jedini problem je što se to ipak PONOVO dešava… I jedna po jedna, osobe koje su o tome otvoreno govorile nestaju.

Prevod: MJ
Napomena i izvor:
Pogledati i komentare ispod originalnog teksta, ovde: …and then they came for the trans* people.


 [1] Grčka policija je uhapsila hiljade sumnjivih ilegalnih imigranata od prošlog avgusta, kada je vlada premijera Antonisa Samarasa pokrenula operaciju "eliminacije"  stranaca bez dokumenata, nazvanu "Ksenios Zevs" pogrčkom bogu Zevsu, zaštitniku gostiju i putnika, preneo je Rojters. (…) Tokom prvih sedam meseci sprovođenja operacije "Ksenios Zevs" u policijske stanice je privedeno čak 85.000 stranaca radi verifikacije njihovog imigracionog statusa, ali je pri tom utvrđeno da svega šest odsto njih boravi u Grčkoj ilegalno, predočeno je u   izveštaju HRV.  Mnogi koji su pritvoreni veruju da je to učinjeno na osnovu njihovog izgleda. Trideset pet odsto pritvorenih imalo je pravo da boravi u Grčkoj, jer su podneli zahteve za dobijanje azila ili su bili legalni stranci u Grčkoj ili Grci stranogporekla. (prim. Prev.) IzvorBlic, 13.6.2013.

Transrodnost

 • Trans osobe i KOVID-19 +

  Trans osobe i KOVID-19 Na Svetski dan zdravlja 2020, prenosimo prevod teksta organizacije Transgender Europe o trans osobama i oboljenju COVID-19. Opširnije...
 • Istraživanje pokazalo: Većina trans osoba prvi put propituje svoj rod pre sedme godine života +

  Istraživanje pokazalo: Većina trans osoba prvi put propituje svoj rod pre sedme godine života Većina trans osoba u sedmoj godini života prvi put razmišlja o svom rodu, tj. dovodi ga u pitanje, kažu naučnici. Opširnije...
 • Bangladeš: hidžre najzad dobile puno pravo glasa +

  Ananja Banik (desno) Krajem aprila prošle godine, marginalizovanoj transrodnoj zajednici Bangladeša dato je pravo da se s ispravnim identitetom registruju kao glasači/ce.  Opširnije...
 • Svi smo mi transformersi: Astrološki pogled na seksualnost +

  Svi smo mi transformersi: Astrološki pogled na seksualnost Zašto je trans samo moć tranformacije? Kako da na sebe ne navučemo seksualnu sramotu? Zašto nam je teško da se autujemo ili transformišemo? O svemu ovome, Dušan Jurić, psihlog, za Opširnije...
 • Obezbediti uslove za nezavisnost pravosuđa +

  Obezbediti uslove za nezavisnost pravosuđa Nadležni u Srbiji trebalo bi da u ovoj godini obezbede uslove za poštovanje vladavine prava u brojnim oblastima, što bi uključivalo i uspostavljanje efikasnih kontrolnih mehanizama, ocenjuju sagovornice Danasa. Opširnije...
 • 1