arg.newProšlo je dve godine od usvajanja argentinskog zakona o rodnom identitetu. Aktivisti/kinje tvrde da Argentina trenutno vodi kada su u pitanju prava trans* osoba, nakon usvajanja zakona koji im omogućava da promene svoj rod pred zakonom i fizički prosto jer to žele, a da pre toga ne moraju da prolaze kroz sve zakonske, psihijatrijske i medicinske procedure.

Zakon o rodnom identitetu koji je 2012. izglasan sa 55 prema 0 u Senatu, poslednji je hrabar potez argentinske vlade kada se radi o društvenim pitanjima. U Argentini je 2010. legalizovan i gej brak čime ova zemlja postaje prva latinoamerička država koja je to uradila. Ove promene najpre utiču na manjinske grupe, ali su jako bitne za demokratsko društvo koje želi da daleko iza sebe ostavi primere kršenja ljudskih prava iz perioda diktature (1976-1983), i paternalizam katoličke crkve.

Aktivisti/kinje i akademici/kinje koji prate razvoj priče u vezi sa zakonima o rodnom identitetu širom sveta, kažu da njedna druga zemlja nije otišla toliko daleko da priznaje rodno samoodređenje. U SAD i Evropi, transrodne osobe moraju da se podvrgnu generalnom zdravstvenom pregledu i pregledu mentalnog zdravlja i da prođu mnoge druge prepreke pre nego što im budu odobrene procedure promene/prilagođavanja pola.

Argentinski zakon je prvi koji građanima/kama daje pravo da promene svoj rod bez prethodnih telesnih modifikacija, kaže Justus Ajsfeld, kodirektor organizacije Global Action for Trans Equality, sa sedištem u Njujorku.

„To što nema nikakvih medicinskih zahteva koje prethodno treba ispuniti – ni operacije, ni hormonskog tretmana, ni dijagnoze – je novina i potpuno jedinstvena stvar u svetu. Ovakvo stanje stvari je svetlosnim godinama udaljeno od situacija u većini drugih zemalja sveta“, kaže Ajsfeld, koji je proučavao zakone 47 zemalja za Evropsku komisiju za ljudska prava.

Marsela Romero je provela 10 godina po argentinskim sudovima pre nego što je sudija naredio nadležnim organima da joj izdaju novu ličnu kartu u kojoj će njen rod biti ženski.

„To je jako ponižavajuće... mnogi/e od nas su morali/e da prođu kroz psihijatrijske i testove fizičkog zdravlja. Sa ovim zakonom više nećemo morati da prolazimo kroz sve to.“

Romero, (48), kaže da lično poznaje 40 osoba koje su morale da dobiju sudsko odobrenje  za operacije pola, a neki/e su i dalje na listama čekanja. Zakon treba da im pomogne da dobiju neophodne procedure i tretmane, kaže ona.

Romero predvodi Argentinsku Asocijaciju za Transvestite, Transeksualne i Transrodne Osobe, čiji je tim za zakon pomogao pri izradi nacrta ovog zakona. Imali su i pomoć međunarodne koalicije aktivističkih grupa koje se zalažu za ukidanje prepreka koje postavljaju zakoni država kada je u pitanju određivaje rodnog identiteta osobe. Međutim, nijedna od ovih grupa nije uspela da pronađe političare/ke koji/e su hteli/e da odu daleko koliko i Argentina.

„Ovim zakonom se potvrđuje da od vas neće biti zahtevano da živite kao muškarac ili kao žena, niti da menjate svoje telo na neki način. Zakon kaže da ste vi ono što tvrdite da ste. A to jeste izuzetno“, kaže Katrina Karkazis, bioetičarka sa Stenforda, autorka dela „Fixing Sex“, studije o zakonskim i medicinskim preprekama u vezi sa pitanjima rodnog identiteta u SAD.

„Naše ustajale ideje i predstave o tome šta znači biti muškarac ili žena su potuno porušene ovim zakonom, i to na jedan vrlo uzbudljiv način,“ kaže ona.

Pogledajte sjajan video kampanje za argentinski zakon o rodnom identitetu (titlovi na engleskom):

 
 
Foto galeriju pogledajte OVDE

Priredila: MJ
Izvor: news.yahoo.com

Transrodnost

 • Južna Afrika: trans zatvorenica se borila protiv države i suda i pobedila +

  Južna Afrika: trans zatvorenica se borila protiv države i suda i pobedila Dvadeset trećeg septembra, Sud jednakosti Južne Afrike doneo je odluku u korist Džejd September, trans žene i seks radnice koja je u zatvoru. Opširnije...
 • Hana Konatar: Nisam postala žena tek tako, ja sam oduvijek to bila +

  Hana Konatar: Nisam postala žena tek tako, ja sam oduvijek to bila Hana Konatar, aktivistkinja Spektre, u intervju za FOS medij podelila je svoju ličnu priču i govorila o  važnosti prajda za društvo. Opširnije...
 • SAD: Mladi smatraju da trans osobe treba da koriste koje god toalete žele +

  SAD: Mladi smatraju da trans osobe treba da koriste koje god toalete žele Trans osobama treba dozvoliti da koriste koje god toalete žele, odnosno one u kojima se osećaju prijatno, zato što „nisu seksualni prestupnici/e“, smatra većina mladih ispitanika/ca u istraživanju koje je Opširnije...
 • Feministički prikazi trans žena: Odlomak iz knjige Whipping girl Džulije Serano +

  Feministički prikazi trans žena: Odlomak iz knjige Whipping girl Džulije Serano Odlomak iz knjige Džulije Serano, Whipping girl, A Transsexual Woman on Sexism and the Scapegoating of Femininity, koja predstavlja transfeministički manifest, s glavnom premisom da su koreni transfobije u seksizmu i da Opširnije...
 • Jedanaesta verzija Međunarodne klasifikacije bolesti i trans i rodno različite osobe: zajednička izjava +

  Jedanaesta verzija Međunarodne klasifikacije bolesti i trans i rodno različite osobe: zajednička izjava Ovo je zajednička izjava za javnost mreža, organizacija i programa koje su bile uključene u proces izrade ICD-11 kada su u pitanju trans i rodno različite osobe, a koja sadrži Opširnije...
 • 1