arg.newProšlo je dve godine od usvajanja argentinskog zakona o rodnom identitetu. Aktivisti/kinje tvrde da Argentina trenutno vodi kada su u pitanju prava trans* osoba, nakon usvajanja zakona koji im omogućava da promene svoj rod pred zakonom i fizički prosto jer to žele, a da pre toga ne moraju da prolaze kroz sve zakonske, psihijatrijske i medicinske procedure.

Zakon o rodnom identitetu koji je 2012. izglasan sa 55 prema 0 u Senatu, poslednji je hrabar potez argentinske vlade kada se radi o društvenim pitanjima. U Argentini je 2010. legalizovan i gej brak čime ova zemlja postaje prva latinoamerička država koja je to uradila. Ove promene najpre utiču na manjinske grupe, ali su jako bitne za demokratsko društvo koje želi da daleko iza sebe ostavi primere kršenja ljudskih prava iz perioda diktature (1976-1983), i paternalizam katoličke crkve.

Aktivisti/kinje i akademici/kinje koji prate razvoj priče u vezi sa zakonima o rodnom identitetu širom sveta, kažu da njedna druga zemlja nije otišla toliko daleko da priznaje rodno samoodređenje. U SAD i Evropi, transrodne osobe moraju da se podvrgnu generalnom zdravstvenom pregledu i pregledu mentalnog zdravlja i da prođu mnoge druge prepreke pre nego što im budu odobrene procedure promene/prilagođavanja pola.

Argentinski zakon je prvi koji građanima/kama daje pravo da promene svoj rod bez prethodnih telesnih modifikacija, kaže Justus Ajsfeld, kodirektor organizacije Global Action for Trans Equality, sa sedištem u Njujorku.

„To što nema nikakvih medicinskih zahteva koje prethodno treba ispuniti – ni operacije, ni hormonskog tretmana, ni dijagnoze – je novina i potpuno jedinstvena stvar u svetu. Ovakvo stanje stvari je svetlosnim godinama udaljeno od situacija u većini drugih zemalja sveta“, kaže Ajsfeld, koji je proučavao zakone 47 zemalja za Evropsku komisiju za ljudska prava.

Marsela Romero je provela 10 godina po argentinskim sudovima pre nego što je sudija naredio nadležnim organima da joj izdaju novu ličnu kartu u kojoj će njen rod biti ženski.

„To je jako ponižavajuće... mnogi/e od nas su morali/e da prođu kroz psihijatrijske i testove fizičkog zdravlja. Sa ovim zakonom više nećemo morati da prolazimo kroz sve to.“

Romero, (48), kaže da lično poznaje 40 osoba koje su morale da dobiju sudsko odobrenje  za operacije pola, a neki/e su i dalje na listama čekanja. Zakon treba da im pomogne da dobiju neophodne procedure i tretmane, kaže ona.

Romero predvodi Argentinsku Asocijaciju za Transvestite, Transeksualne i Transrodne Osobe, čiji je tim za zakon pomogao pri izradi nacrta ovog zakona. Imali su i pomoć međunarodne koalicije aktivističkih grupa koje se zalažu za ukidanje prepreka koje postavljaju zakoni država kada je u pitanju određivaje rodnog identiteta osobe. Međutim, nijedna od ovih grupa nije uspela da pronađe političare/ke koji/e su hteli/e da odu daleko koliko i Argentina.

„Ovim zakonom se potvrđuje da od vas neće biti zahtevano da živite kao muškarac ili kao žena, niti da menjate svoje telo na neki način. Zakon kaže da ste vi ono što tvrdite da ste. A to jeste izuzetno“, kaže Katrina Karkazis, bioetičarka sa Stenforda, autorka dela „Fixing Sex“, studije o zakonskim i medicinskim preprekama u vezi sa pitanjima rodnog identiteta u SAD.

„Naše ustajale ideje i predstave o tome šta znači biti muškarac ili žena su potuno porušene ovim zakonom, i to na jedan vrlo uzbudljiv način,“ kaže ona.

Pogledajte sjajan video kampanje za argentinski zakon o rodnom identitetu (titlovi na engleskom):

 
 
Foto galeriju pogledajte OVDE

Priredila: MJ
Izvor: news.yahoo.com

Transrodnost

 • Transrodne osobe u Srbiji po lekove na crno tržište +

  Transrodne osobe u Srbiji po lekove na crno tržište Prema istraživanju koje je 2019. godine sprovela organizacija Geten, više od 60 odsto trans osoba u Srbiji kao prioritet označava upravo rešavanje problema nestašice hormona. Opširnije...
 • Šta kada se trans osoba u procesu tranzicije vakciniše pre dobijana novih dokumenta? +

  Šta kada se trans osoba u procesu tranzicije vakciniše pre dobijana novih dokumenta? Ovo se upravo dogodilo Aleksandri – vakcinisala se dok je još uvek imala stara dokumenta koja su glasila na staro ime, i sada ne može da dokaže da je primila vakcinu, Opširnije...
 • Severna Irska: Dijagnoza rodne disforije nepotrebna za pravno priznanje roda +

  Severna Irska: Dijagnoza rodne disforije nepotrebna za pravno priznanje roda Simbolička pobeda za trans prava izvojevana je u sudskom slučaju u Severnoj Irskoj u vezi sa rodnom disforijom i medicinskim preduslovima za trans osobe propisanim Zakonom o rodnom identitetu (priznanju Opširnije...
 • Trans dizačica tegova ulazi u istoriju kao prva autovana transrodna takmičarka +

  Trans dizačica tegova ulazi u istoriju kao prva autovana transrodna takmičarka Dizačica tegova Lorel Habard ući će u istoriju kao prva autovana trans sportistkinja koja će se takmičiti na Olimpijadi u Tokiju nakon što su pravila za kvalifikaciju revidirana. Opširnije...
 • Teksas: užasan zakon roditelje trans dece koji pristaju na afirmativnu negu kvalifikuje kao nasilnike +

  Teksas: užasan zakon roditelje trans dece koji pristaju na afirmativnu negu kvalifikuje kao nasilnike Poguban novi predlog zakona američke države Teksas definisao bi roditelje trans dece koji pristaju na afirmativnu zdravstvenu negu za svoju decu kao „nasilnike“. Opširnije...
 • 1