arg.newProšlo je dve godine od usvajanja argentinskog zakona o rodnom identitetu. Aktivisti/kinje tvrde da Argentina trenutno vodi kada su u pitanju prava trans* osoba, nakon usvajanja zakona koji im omogućava da promene svoj rod pred zakonom i fizički prosto jer to žele, a da pre toga ne moraju da prolaze kroz sve zakonske, psihijatrijske i medicinske procedure.

Zakon o rodnom identitetu koji je 2012. izglasan sa 55 prema 0 u Senatu, poslednji je hrabar potez argentinske vlade kada se radi o društvenim pitanjima. U Argentini je 2010. legalizovan i gej brak čime ova zemlja postaje prva latinoamerička država koja je to uradila. Ove promene najpre utiču na manjinske grupe, ali su jako bitne za demokratsko društvo koje želi da daleko iza sebe ostavi primere kršenja ljudskih prava iz perioda diktature (1976-1983), i paternalizam katoličke crkve.

Aktivisti/kinje i akademici/kinje koji prate razvoj priče u vezi sa zakonima o rodnom identitetu širom sveta, kažu da njedna druga zemlja nije otišla toliko daleko da priznaje rodno samoodređenje. U SAD i Evropi, transrodne osobe moraju da se podvrgnu generalnom zdravstvenom pregledu i pregledu mentalnog zdravlja i da prođu mnoge druge prepreke pre nego što im budu odobrene procedure promene/prilagođavanja pola.

Argentinski zakon je prvi koji građanima/kama daje pravo da promene svoj rod bez prethodnih telesnih modifikacija, kaže Justus Ajsfeld, kodirektor organizacije Global Action for Trans Equality, sa sedištem u Njujorku.

„To što nema nikakvih medicinskih zahteva koje prethodno treba ispuniti – ni operacije, ni hormonskog tretmana, ni dijagnoze – je novina i potpuno jedinstvena stvar u svetu. Ovakvo stanje stvari je svetlosnim godinama udaljeno od situacija u većini drugih zemalja sveta“, kaže Ajsfeld, koji je proučavao zakone 47 zemalja za Evropsku komisiju za ljudska prava.

Marsela Romero je provela 10 godina po argentinskim sudovima pre nego što je sudija naredio nadležnim organima da joj izdaju novu ličnu kartu u kojoj će njen rod biti ženski.

„To je jako ponižavajuće... mnogi/e od nas su morali/e da prođu kroz psihijatrijske i testove fizičkog zdravlja. Sa ovim zakonom više nećemo morati da prolazimo kroz sve to.“

Romero, (48), kaže da lično poznaje 40 osoba koje su morale da dobiju sudsko odobrenje  za operacije pola, a neki/e su i dalje na listama čekanja. Zakon treba da im pomogne da dobiju neophodne procedure i tretmane, kaže ona.

Romero predvodi Argentinsku Asocijaciju za Transvestite, Transeksualne i Transrodne Osobe, čiji je tim za zakon pomogao pri izradi nacrta ovog zakona. Imali su i pomoć međunarodne koalicije aktivističkih grupa koje se zalažu za ukidanje prepreka koje postavljaju zakoni država kada je u pitanju određivaje rodnog identiteta osobe. Međutim, nijedna od ovih grupa nije uspela da pronađe političare/ke koji/e su hteli/e da odu daleko koliko i Argentina.

„Ovim zakonom se potvrđuje da od vas neće biti zahtevano da živite kao muškarac ili kao žena, niti da menjate svoje telo na neki način. Zakon kaže da ste vi ono što tvrdite da ste. A to jeste izuzetno“, kaže Katrina Karkazis, bioetičarka sa Stenforda, autorka dela „Fixing Sex“, studije o zakonskim i medicinskim preprekama u vezi sa pitanjima rodnog identiteta u SAD.

„Naše ustajale ideje i predstave o tome šta znači biti muškarac ili žena su potuno porušene ovim zakonom, i to na jedan vrlo uzbudljiv način,“ kaže ona.

Pogledajte sjajan video kampanje za argentinski zakon o rodnom identitetu (titlovi na engleskom):

 
 
Foto galeriju pogledajte OVDE

Priredila: MJ
Izvor: news.yahoo.com

Transrodnost

 • Beograd: Studenti mogu da se izjasne kao transrodne osobe +

  Beograd: Studenti mogu da se izjasne kao transrodne osobe Beogradski Zavod za zaštitu zdravlja studenata u upitniku za useljenje u studentske domove pored opcija muški i ženski pol nudi mogućnost da se studenti izjasne i kao transrodne osobe. Opširnije...
 • Vreme je za promenu: povodom dana akcije za depatologizaciju trans identiteta 2018 +

  Vreme je za promenu: povodom dana akcije za depatologizaciju trans identiteta 2018 U oktobru obeležavamo dva važna datuma – svetski dan mentalnog zdravlja i dan depatologizacije trans identiteta. Prenosimo saopštenje GATE-a povodom svetskog dana mentalnog zdravlja, kojim ukazuju na pitanja zaštite ljudskih prava Opširnije...
 • Da li bi Srbija prihvatila kategoriju trećeg roda +

  Da li bi Srbija prihvatila kategoriju trećeg roda Nemačka vlada je usvojila predlog zakona o uvođenju opcije trećeg roda u ličnim dokumentima, i tako postala prva evropska zemlja koja će pravno i administrativno znatno olakšati osobama koje se Opširnije...
 • Svi superheroji imaju svoje sigurno mesto gde mogu da budu kakvi jesu +

  Svi superheroji imaju svoje sigurno mesto gde mogu da budu kakvi jesu Prenosimo tekst o našoj trans grupi podrške sa sajta Građanskih inicijativa. Opširnije...
 • Za koje vreme mediji postaju normalni? – Trans i mediji +

  Za koje vreme mediji postaju normalni? – Trans i mediji Razgovarali smo s autorom magazina "Optimist" o reprezentaciji trans osoba u medijima kod nas. Opširnije...
 • 1