trans powerŽelimo da odamo poštu i podržimo naše zatvorene članove/ice zajednice koji nemaju pristup neophodnim lekovima, koji su suočeni/e sa nasiljem zatvorskih čuvara i drugih zatvorenika/ca i psihijatrijskog sistema, koji nemaju zaštitu niti imaju moć da zaštite sebe i svoj rodni identitet. Odajemo vam poštu i slavimo vašu snagu, iako ne možete da budete sa nama večeras. Vaša zajednica vas voli i podržava.Želimo da odamo poštu i podržimo imigrante/kinje među nama, i one sa i bez papira, one koji su suočeni sa zatvaranjem, deportacijom i brutalnošću sistema - imigracionog, policije i društva. Odajemo vam poštu i slavimo vašu snagu. Vaša zajednica vas voli i podržava.

Želimo da odamo poštu onim trans i osobama koje se rodno ne konformiraju koje su brutalno ubijene iz mržnje, kao i onima koje su svoje živote izgubili zbog beskućništva, nedostatka zdravstvene zaštite i sredstava za život. Čuvamo vas u svojim srcima i umovima i nastavljamo da se borimo za oslobođenje trans i osoba koje se rodno ne konformiraju, za oslobođenje svih. Odajemo vam poštu i slavimo vašu snagu. Vaša zajednica vas voli i podržava.

Želimo da odamo poštu obojenim trans i osobama koje se rodno ne konformiraju, koje su ubijene, zatvorene, uhapšene i napadnute u ratovima, okupacijama, genocidu i u svim činovima vojnog nasilja i militarizma. Posvećene/i smo borbi protiv vojnog nasilja, kolonizovanja i okupacije svih naroda. Vaša zajednica vas voli i podržava.

Želimo da odamo priznanje svim trans osobama i osobama koje se rodno ne konformiraju, a koje su suočene sa problemima pristupa obrazovanju, stanovanju, zdravstvenoj zaštiti, sredstvima za život i moći da donose sopstvene odluke. Vaša zajednica vas voli i podržava.

Želimo da odamo priznanje i poštu starijim trans i osobama koje se rodno ne konformiraju; oni su videli svašta, bili svedoci mnogih dešavanja, nasilja, stvarali su nove priče, borili se, i nastavljaju da sa nama dele svoje priče, mudrosti, stvaraju prostor i budu jaki/e. Cenimo i slavimo vaše živote i to što ste preživeli. Vaša zajednica vas voli i podržava.

Želimo da slavimo i podržimo trans i osobe koje se rodno ne konformiraju a koje su drugačijih sposobnosti od nas, suočene sa nevidljivošću, nepristupačnošću, diskriminacijom i nasilno isključivim zdravstevnim sistemom. Poštujemo i slavimo vašu snagu i izdržljivost. Vaša zajednica vas podržava i voli.

Želimo da kažemo da je nasilje naše stvarnosti sistemsko, i da ima snažan uticaj na trans i osobe koje se rodno ne konformiraju. Predano ćemo se boriti i dovoditi u pitanje to nasilje i nastojaćemo da obezbedimo prostor za isceljenje i transformaciju svih preživelih i onih koji nasilje nanose.

Želimo da se divimo i iskažemo zahvalnost snazi, lepoti i izdržljivosti trans i osoba koje se rodno ne konformiraju. Kako nastavljamo da se oporavljamo od nasilja koje smo doživeli/e, hajde da takođe slavimo naše divne i jake porodice širom sveta!

Naša zajednica vas podžava i voli.

Izvor: http://alp.org/ 
Prevod: MJ
 

Transrodnost

 • Feministički prikazi trans žena: Odlomak iz knjige Whipping girl Džulije Serano +

  Feministički prikazi trans žena: Odlomak iz knjige Whipping girl Džulije Serano Odlomak iz knjige Džulije Serano, Whipping girl, A Transsexual Woman on Sexism and the Scapegoating of Femininity, koja predstavlja transfeministički manifest, s glavnom premisom da su koreni transfobije u seksizmu i da Opširnije...
 • Jedanaesta verzija Međunarodne klasifikacije bolesti i trans i rodno različite osobe: zajednička izjava +

  Jedanaesta verzija Međunarodne klasifikacije bolesti i trans i rodno različite osobe: zajednička izjava Ovo je zajednička izjava za javnost mreža, organizacija i programa koje su bile uključene u proces izrade ICD-11 kada su u pitanju trans i rodno različite osobe, a koja sadrži Opširnije...
 • Vlasti koriste mehanizme iscrpljivanja da bi osobe sa trans identitetom odustale od svojih prava +

  Vlasti koriste mehanizme iscrpljivanja da bi osobe sa trans identitetom odustale od svojih prava Tekst napisan povodom tribine u organizaciji Centra za unapređivanje pravnih studija u Medija centru 20. 2. 2019. O pravnom položaju trans osoba kod nas govore Milan Agata Đurić, Jelena Simić Opširnije...
 • Balkanski Trans Inter Marš: Moje tijelo - moj hram! Moj identitet - moja stvar! +

  Balkanski Trans Inter Marš: Moje tijelo - moj hram! Moj identitet - moja stvar! U subotu 30. 3. u Zagrebu biće održan prvi Balkanski trans inter marš. Gayten-LGBT podržava pravo trans i interseks osoba na protest i prenosimo manifest Balkanskog trans i inter marša. Opširnije...
 • SAD: Trećina trans srednjoškolaca/ki pokušala samoubistvo +

  SAD: Trećina trans srednjoškolaca/ki pokušala samoubistvo Trećina transrodnih učenika/ca srednjih škola širom 10 saveznih američkih država pokušala je da izvrši samoubistvo u proteklih godinu dana. Opširnije...
 • 1