LGBT flag in the streets of MontrealKanadska ministarka pravde, Džodi Vilson-Rejbold, priprema zakon o rodnom identitetu, a pretposlavlja se da će biti predstavljen ove nedelje.

Ovaj zakon koji je glasnogovornica Džoan Giz potvrdila i koji bi trebalo da bude razmotren danas, zvanično će zabraniti diskriminaciju osoba zasnovanu na rodnom identitetu, i karakterisaće je kao zločin iz mržnje.

To je i u skladu sa mandatom Vilson-Rejbold, koji joj nalaže da uvede „zakone kojima će diskriminacija po osnovu rodnog identiteta biti zabranjena na osnovu kanadskog Zakona o ljudskim pravima, kao i da se rodni identitet doda listi posebnih osobina određenih grupa, koje su zaštićene zakonima o zločinu iz mržnje Krivičnog zakona.“

Pretpostavlja se da bi zakon trebalo da bude predstavljen danas, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

Ovaj zakon biće sličan zakonu koji je razmatran u parlamentu, ali ga je Senat učinio nedelotvornim uz pomoć amandmana.

Nemati trans prava u zakonima veliki je problem, jer znači da se diskriminacija i nasilje nad trans i osobama koje se rodno ne konformiraju ne vodi kao zločin iz mržnje.

Ali to takođe znači da ne postoji zakonska odgovornost javnih institucija i policije da ljude nauče tome kako da uoče i bore se protiv transfobije.

„To je jako važno,“ kaže Rajan Dajk, iz jedne od kanadskih grupa za ljudska prava.

„Znamo da su trans osobe jedna od najugroženijih grupa i da trpe nasilje mnogo veće od drugih ljudi. Međutim, zato što ne prikupljamo podatke i nemamo informacije o ovim slučajevima, zbog toga je teško da se bilo kakvi treninzi sa policijom ili zajednicama koji se bave ovim problemima organizuju.“

Kanađani/ke su se podsetili koliko je ta vrsta mržnje jaka, kada je nepoznata osoba pokušala da zapali jedinu kliniku u zemlji koja pruža usluge operacije prilagođavanja pola.

Nedavno smo imali vrlo produktivne razgovore sa ministarkom, njenim saradicima/ama i drugim članovima/cama zajednice.“

„Željno isčekujemo ministarkino obaveštenje i optimistični smo. Nadamo se da je ovo početak sjajnog programa delanja u ime vlade kojim će se obezbediti da trans i rodno različite osobe budu zaštićene i uključene u naše zajednice.“

Stalna debata o pravima trans osoba bila je u žiži u poslednjih nekoliko meseci, zato što je više američkih saveznih država donelo zakone kojima se ljudima zabranjuje da koriste one toalete čije rodne oznake ne odgovaraju njihovim genitalijama.

Početkom maja američka vlada objavila je da će tužiti državu Severnu Karolinu zbog njenog zakona koji diskriminiše transrodne osobe.

U petak je administracija predsednika SAD, Baraka Obame, izdala direktivu svim školama u kojoj se kaže da moraju dozvoliti učenicima/ama da koriste toalete i svlačionice u skladu sa svojim rodnim identitetom.

Borba za trans prava ne jenjava u nekoliko oblasti: Britanska Kolumbija uvela je zakon prošlog meseca kojim se štiti rodni identitet osobe u okviru zakona o ljudskim pravima ove oblasti. Alberta je početkom godine dala svojim školama ultimatum, kojim se od njih zahteva da stvore inkluzivne politike o gej-strejt savezima, upotrebi toaleta i drugim LGBTQ pitanjima.

Prevod: MJ
Izvor: Canada is getting a trans rights bill this week