mathis1Norveška planira da liberalizuje svoj sistem priznavanja roda i dozvoli trans osobama da promene oznaku roda ispunjavanjem jednostavanog formulara i takođe otvori ovaj proces i za decu.

Trenutno ova država zahteva od trans osoba niz postupaka tokom procesa promene roda, kao i medicinski tretman, psihološke procene i pružanje „dokaza“ o promeni roda.

Međutim, zakon o zdravstvenoj zaštititi nove vlade drastično će pojednostaviti ovu proceduru, ukidajući niz birokratskih prepreka.

Da bi se promenio rod pod predloženim novim sistemom, osobe će slati jednostavan formular kancelariji lokalne uprave – slična procedura kao kod promene ličnog imena.

Prema navodima vebsajta thelocal.no, ministar zdravlja Bent Heje objašnjava: „Norveška prednjači kad su u pitanju prava LGBT osoba.

„Ali je naš tekući sistem za promenu zakonskog roda neprihvatljiv i nije se menjao skoro 60 godina. Ovaj predlog je u skladu i poštuje ljudska prava.“

Ingvild Endestad iz norveške LGBT asocijacije izjavio je za vebsajt: „Procedura je ista kao za promenu imena koja postoji od 2008. godine. To možete obaviti jednim klikom na internetu.“

Prema ovim predlozima, sistem će takođe biti otvoren i mladim ljudima po prvi put. Trenutno, jedino osobe starije od 18 godina imaju pristup procesu priznavanja roda, ali prema prvom zakonu ove vrste, roditelji će moći da daju saglasnost svom detetu za zakonsku promenu roda od šeste godine.

Osobe koje imaju preko 16 godina moći će da promene oznaku roda bez roditeljske saglasnosti.

Porodica iz SAD šestogodišnje Koj Matis je pre nekoliko godina dobila sudsku parnicu zbog slučaja diskriminacije, nakon što je osnovna škola u koju je Koj išla odbila da je prizna kao devojčicu.

Prevod: MJ
Izvor: Norway will let trans six-year-olds change their legal gender for the first time