NorwayOd sada će trans osobama u Norveškoj iznad 16 godina starosti biti zakonski priznat rod bez prethodne obavezne sterilizacije.

Ove promene, zasnovane na principu samoodređivanja prvi put su predložene aprila 2015. od strane jedne stručne grupe. Ministarstvo zdravlja je potom donelo novi zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je u ponedeljak potvrđen sa 79 glasova za (13 protiv). Prema zakonskim revizijama Ministarstva zdravlja, trans osobama sa navršenih 16 godina i starijim biće priznat rod bez dodatnih obaveznih zahteva. Trans deca i mladi od 6 do 15 godina starosti moći će da se prijave za promenu roda uz roditeljski pristanak.

Organizacija ILGA-Europe čestitala je aktivistima/kinjama, kao i čitavoj trans zajednici Norveške na ovom velikom koraku napred.

„Predstavljanjem mogućnosti zakonskog priznavanja roda zasnovanog na samoodređivanju, Norveška ide stopama nekoliko drugih evropskih zemalja, uključujući Dansku, Maltu i Irsku. Ovaj trend ka sigurnom i pristupačnom procesu priznavanja roda raste, a model koji osnažuje i unapređuje prava trans osoba treba slaviti“, izjavila je Džojs Hamilton, kopredsedavajuća izvršnog odbora organizacije ILGA-Europe.

Brajan Širnan, kopredsedavajući izvršnog odbora ILGA-Europe, je rekao: „Glasovi norveških parlamentaraca/ki šalju snažnu poruku ostalim evropskim vladama. Opresivni preduslovi, kao što su medicinske intervencije, psihijatrijske dijagnoze i sterilizacija treba da ostanu u prošlosti. Parlamentarci/ke koji/e su glasali u korist samoodređivanja dali su snažan primer svojim kolegama/nicama u ostalim državama Evrope.”

Međutim, potrebno je uraditi još mnogo toga. LGBTI aktivisti/kinje u Norveškoj su s pravom istakli/e da ove reforme samoodređivanja ne uklanjaju starosnu granicu, niti pružaju zaštitu nebinarnim odraslima i deci. ILGA-Europe će nastaviti da podržava svoje članove/ice i prijatelje/ice u Norveškoj u njihovoj borbi za punu jednakost.

Gayten-LGBT se pridružuje čestitkama i podršci.

Izvor: Norway becomes fourth country in Europe to introduce model of self-determination
Prevod: MJ