Separate LGBT jails on cardsOdeljenje za zatvore Tajlanda priprema uvođenje zasebnih zatvora za lezbejke, gej, biseks i trans zatvorenike/ce, na taj način nastojeći da unapredi njihovu bezbednost, javlja Bangkok post.

Separate LGBT jails on cardsOdeljenje za zatvore Tajlanda priprema uvođenje zasebnih zatvora za lezbejke, gej, biseks i trans zatvorenike/ce, na taj način nastojeći da unapredi njihovu bezbednost, javlja Bangkok post. Ovo je najavljeno tokom sastanka kom su prisustvovali zvaničnici/e iz Kancelarije Ombudsmana, Ministra pravde i aktivisti/kinje za ljudska prava, gde je takođe objavljeno da će zatvor Min Buri biti mesto na kom će u potpunosti biti izveden prvi eksperiment ove vrste.

Prema navodima ovog Odeljenja, LGBT zatvorenici/e sada čine oko 1 procenat sveukupnog broja zatvorenika/ca koji iznosi 300. 000 na Tajlandu. Na Tajlandu ima 4 448 zatvorenika/ca koji/e su pristali/e da budu klasifikovani kao LGBT: 2 258 žena, 2 156 muškaraca i 34 transrodne osobe. „I dok ta populacija nije velika, ova kampanja se ne bavi brojevima, već zaštitom osoba od nasilja,“ izjavila je Džetsada Tesombat, iz udruženja Thai Transgender Alliance.

Kobkijat Kasivivat, zamenik sekretara za pravdu, izjavio je da će uz ovu izmenu LGBT zatvorenici/e moći da izdržavaju svoje kazne u zasebnim ćelijama kako bi bili/e zaštićeni/e od nasilja i maltretiranja od strane drugih zatvorenika/ca.

On je dodao da su domaće i inostrane mreže koje se bave ljudskim pravima pozvale ministarstvo da osnuje zatvor za LGBT zatvorenike/ce. Transrodni zatvorenici/e se posebno boje da će postati žrtve nasilja i maltretiranja u muškim zatvorima od strane zatvorenika. Transrodne osobe se obično šalju u muške zatvore, i ova odluka se donosi na osnovu ličnog imena koje im stoji u ličnim kartama.

Načelnik zatvora Pataja, Čartpon Arfasut, koji je takođe prisustvovao sastanku, izjavio je da su LGBT zatvorenici/e često izloženiji seksualnom nasilju.

On je dodao da su transrodni zatvorenici/e odvojeni od zatvorenika u zatvoru Pataja, zato što su često bili/e žrtve nasilja od strane zatvorenika. U ovom zatvoru zdravstveni radnici/e pregledaju trans zatvorenike/ce od kojih zahtevaju da navedu svoj izabrani rod.

Na slici gore, aktivisti/kinje na protestu za LGBT prava na trgu Sijam, maja meseca ove godine.

Izvor: Separate LGBT jails on cards
Prevod: MJ