Povodom Međunarodnog dana vidljivosti trans osoba 2017, organizacija TGEU objavljuje ažuriran izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba TMM. Prijavljena su 2 343 ubistva trans osoba u poslednjih 9 godina.

Povodom Međunarodnog dana vidljivosti trans osoba (TdoV), koji se svake godine obeležava 31. marta, organizacija Transgender Europe (TGEU), objavila je ažuriranu verziju projekta monitoringa ubistava trans osoba, i na taj način se pridružila onima koji podižu svest o višestrukim oblicima diskriminacije s kojima se trans i rodno različite osobe širom sveta susreću.

Ovaj ažurirani izveštaj (TMM TDoV 2017) otkriva nam 2 343 prijavljena ubistva trans i rodno različitih osoba u 69 zemalja širom sveta između 1. januara 2008 i 31. Decembra 2016, od kojih je 1 834 prijavljeno u Centralnoj i Južnoj Americi. Dalja analiza ovih podataka pokazuje da su 64% od svih ubijenih trans i rodno različitih osoba čije je zanimanje bilo poznato bile seks radnice/i.

U svih šest svetskih regija, najveći brojevi zabeleženi su u državama sa jakim trans pokretima i organizacijama civilnog društva koje vrše neke oblike profesionalnog monitoringa: Brazil (938), Meksiko (290), Kolumbija (115), Venecuela (111), i Honduras (89) u Centralnoj i Južnoj Americi; SAD (160) u Severnoj Americi; Turska (44) i Italija (32) u Evropi; i Indija (62), Filipini (43) i Pakistan (39) u Aziji.

Uska veza između postojanja jakih trans pokreta i profesionalnog monitoringa s jedne strane i velikih brojeva prijavljenih ubistava u izveštajima s druge, ukazuju na problem i pitanje neprijavljenih slučajeva.

Karla LaGata iz TGEU objašnjava, „Pored potrebe za mehanizmima koji bi štitili trans i rodno različite osobe, ova veza takođe ukazuje i na potrebu za trans i rodno različitim organizacijama koje bi sprovodile monitoring i izveštavanje o instancama nasilja nad svojim zajednicama. Ova veza takođe pokazuje da su brojevi samo vrh ledenog brega ubistava trans i rodno različitih osoba širom sveta.“

Dok Brazil, Meksiko i SAD imaju najviše apsolutne brojeve, relativni brojevi pokazuju još alarmantnije rezultate za neke zemlje sa manjim brojem stanovnika. Honduras, na primer, ima stopu of 10.77 prijavljenih ubistava trans i rodno različitih osoba na milion stanovnika.

Važno je napomenuti da su ovo slučajevi koje možete naći pretragom interneta i kroz saradnju sa trans organizacijama i aktivistima/kinjama. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne dobijaju se sistematskim putem i nemoguće je proceniti broj neprijavljenih slučajeva.

Za  više infrormacija možete se obratiti Karli LaGati i Lukasu Beredu (TGEU): Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Prevod: MJ
Izvor: Trans Day of Visibility 2017 Press Release