vesti2Ubistvo istaknute transrodne aktivistkinje za ljudska prava Ebru Soykan 10. marta pokazuje nepromenjenu klimu nasilja zasnovanog na rodnom identitetu kojoj bi vlasti hitnim potezima morale da se suprotstave, izjava je Human rights watch-a. Ebru (28) je izbodena i ubijena u svom stanu u centru Istambula.
Članovi Lambda Istambula, koja se bori za prava LGBTT ljudi, rekli su HRW da je prošlog meseca Ebru tražila od kancelarije tužioca zaštitu od čoveka koji ju je pretukao nekoliko puta i pretio joj ubistvom. Lambdi je rečeno da je pre nekoliko nedelja policija privela muškarca i pustila ga nakon nekoliko sati. Isti muškarac je sada u pritvoru zbog sumnje da je izvršio ubistvo.

“Turska policija je dužna da reaguje na sve osnovane pretnje nasiljem, bez obzira ko je žrtva”, rekla je Juliana Cano Nieto, istražiteljka za LGBT prava u HRW. “Istraživanje nasilja nad LGBT osobama, suđenje osumnjičenima i donošenje zakona koji garantuju jednakost su sve obavezni koraci kako bi se stalo na put ovim zlostavljanjima i ubistvima.”

Ovo je drugo ubistvo člana Lambde Istambula u poslednjih godinu dana. U julu 2008. godine nepoznata osoba je pucala i ubila dvadesetšestogodišnjeg Ahmeta Yildiza dok je izlazio iz kafića pored Bosfora. Niko nije gonjen za ovaj zločin.

Ebru je opisana kao vodeća figura organizacije  Lambda Istambul, koja je radila na zaustavljanju policijskog zlostavljanja i nasilja nad transrodnim osobama u Taksimu, centralnoj zoni Istambula.

“Dok se ne donese anti-diskriminacioni zakon koji će štititi LGBT zajednicu i policija ne počne ozbiljno da štiti sve građane, ova ubistva će se nastaviti”, rekla je Cano Nieto. “Turska ne može da nastavi da ignoriše svoje obaveze kada su ljudski životi u opasnosti.”

Izvor: Labris
Prevod: Maja K.