U Irskoj bi deca ispod 16 godina starosti uskoro mogla da promene rod zakonskim putem ukoliko novi zakon bude bio usvojen. Novi zakon o rodnom identitetu podnet je irskom parlamentu na Međunarodni dan vidljivosti trans osoba, 31. marta.

Pod trenutnim zakonom, samo osobe starije od 18 godina mogu da jednostavnim pravnom procedurom promene rod. Priznavanje roda omogućeno je i tinejdžerima od 16. godine, ali jedino ukoliko dobiju dozvolu suda.

Međutim, zakonodavci su podneli amandman na zakon o rodnom identitetu irskom parlamentu, kojim bi ovaj pravni proces bio otvoren za mlađe transrodne osobe.

U zakonu, koji je predložio senator Vorfild, i potisali nezavisni senator Dejvid Noris i senatorka Partije zelenih Grejs O’Saliven, granica samoodređenja bila bi spuštena na 16 godina, i time bi transrodnim tinejdžerima bilo dozvoljeno da promene svoj rod bez velikih zakonskih prepreka.

Ovim zakonom bi bio otvoren i put ka zakonskom priznanju roda dece mlađe od 16 godina, iako uz neka ograničenja. Zakon bi se takođe posvetio i preispitivanju uključenja nebinarnih, odnosno osoba koje se rodno ne određuju u irski zakon o rodnom identitetu.

Senator Šin Fejna, Vorfild izjavio je: „Šin Fejn se ponosi obeležavanjem Međunarodnog dana vidljivosti trans osoba uz obaveštenje o amandmanu na zakon o rodnom identitetu 2017. Želimo da uvedemo pravo na samoodređenje za osobe koje su napunile 16 godina, obezbedimo pristup potvrdi o priznanju rodnog identiteta osobama koje su napunile 16 i 17 godina pod istim uslovima koji sada važe za punoletne osobe, odnosno osobe koje su napunile 18 godina.

„Putem porodičnog pristanka, ovaj reformisani zakon nastoji da otvori zakonski put ka priznanju roda i za osobe mlađe od 16 godina.

„Zakon prepoznaje da iako medicinski stručnjaci/kinje mogu da imaju važnu ulogu u procesu tranzicije transrodne i rodno varijantne dece i njihovih porodica, zakonsko priznanje roda za osobe mlađe od 16 godina ne treba da bude uslovljeno dobijanjem medicinske potvrde.

„Treći element našeg zakona fokusira se na status nebinarnih, odnosno osoba koje se rodno ne određuju u dvogodišnjoj reevaluaciji implementacije glavnog zakona iz 2015. Od ministra se posebno zahteva da uzme u obzir mogućnost obezbeđivanja potvrde o rodnom identitetu osobama koje se ne određuju kao muškarci ili žene, takođe uz teme i pitanja koje ministar bude odlučio da istraži.

„Šin Fejn se konstantno zalaže za prava trans osoba, ali i LGBIQ osoba, i iz tog razloga smo tražili širu podršku za ovaj važan zakon.

„Irska može da bude republika na koju se ostale države ugledaju i svetionik nade kada su prava trans i LGBIQ osoba u pitanju širom sveta. Dužni smo da nastavimo da učvršćujemo svoju poziciju lidera kada su prava trans osoba u pitanju i protegnemo tu podršku na mlade ljude. Hajde da priznamo i slavimo postojanje i vidljivost mladih trans osoba i kroz ovaj zakon.“

Prevod: MJ

Izvor: Transgender kids under 16 could change their legal gender under radical Irish proposals