Osmomesečna beba iz Kanade dobila je zdravstvenu knjižicu bez oznake za rod, što bi mogao biti prvi slučaj ove vrste na svetu.

Roditelj bebe, Kori Doti, i sam/a nebinarna trans osoba, dakle osoba koja se ne određuje ni kao muško ni kao žensko, želi da dozvoli detetu da samo otkrije svoj rod.

Zdravstena knjižica je izdata i sadrži slovo „U“ u polju označenom sa „pol“, što može značiti „neodređen“, „nepripisan“ (eng. undetermined or unassigned).

Kori Doti se bori za to da rod bude izostavljen iz izvoda iz matične knjige rođenih.

On/a je rodila Siril Atli novembra meseca u domu prijatelja u Britanskoj Kolumbiji. I sam/a preferira  zamenicu „oni/e“ (eng. they), i tvrdi da se vizuelnom inspekcijom po rođenju ne može odrediti rod koji će osoba imati ili sa kojim će se identifikovati kasnije u životu.

On/a želi da Sirilin pol ne bude naznačen u zvaničnim dokumentima.

„Podižem Siril na taj način da sve dok sam/a nema svest o sebi i rečnik kojim će mi objasniti ko je, priznajem je kao bebu i pružam joj svu ljubav i podršku da postane kompletna ličnost van ograničenja i zabrana koje dolaze sa etiketama za dečake i devojčice, izjavio/la je za CBC.

Kori Doti, koja radi za Gender-Free ID Coalition, kaže da oni/e koji se osećaju drugačije od roda koji im je pripisan po rođenju imaju probleme kasnije u životu kada požele da promene lična dokumenta.

„Kada sam rođen/a, lekari su pogledali moje genitalije i pretpostavili šta ću biti kasnije u životu, i ta su me određenja pratila i pratila moje određenje tokom života“, kaže on/a.

„Te njihove pretpostavke nisu bile tačne, i završio/la sam tako što sam otad morao/la mnogo toga da menjam.“

Kori

U slučaju Siril Atli, Kori kaže da su nadležni odbili da izdaju izvod iz matične knjige rođenih bez oznake za rod, tako da se prijavio/la za sudsku procenu ovog slučaja.

Advokat porodice, barbara findli, koja svoje ime piše malim slovima, izjavila je za Global News: „Pripisivanje pola u našoj kulturi radi se tako što medicinski stručnjaci gledaju u genitalije bebe i na taj način odlučuju. Ali mi znamo da se rodni identitet bebe razvija nekoliko godina nakon rođenja.“

Kanadski mediji javljaju da bi bebina zdravstvena knjižica mogla biti prva na svetu koja neće sadržati oznaku za rod.

Prevod: MJ
Izvor: Canadian baby 'first without gender designation' on health card