Urugvaj: platiti odštetu trans osobama - Geten

„Trans osobe su kroz istoriju bile žrtve stigme, diskriminacije i nasilja, zbog čega im je bilo onemogućeno da koriste svoja ljudska prava.“

Vlada Urugvaja planira da uvede izmene u zakonima koji se tiču trans osoba. Jedna od tih izmena uključuje i davanje penzije onima koji su bili/e loše tretirani/e u prošlosti.

Ova mala južnoamerička zemlja ima oko 873 osobe koje se identifikuju kao trans. Popis stanovnika iz 2016. pokazao je da od tih 873 osobe, 75 procenata nije završilo srednju školu. Šokantan je i podatak da je 25% njih bilo odbačeno od strane svojih porodica.

Trenutno generalna skupština razmatra čitav skup modela zakona koji za cilj imaju unapređenje položaja trans osoba u Urugvaju.

Neki od ponuđenih novih zakona uključuju mogućnost postojanja školarina za trans osobe i motivisanje afirmativne akcije. Ovi modeli zakona takođe uređuju i mogućnost promene ličnog imena i oznake roda u zvaničnim dokumentima, a bez odobrenja sudije.

U izjavi kojoj se objašnjava potreba za izmenom zakona, vlada je otkrila da bi osnovala penzioni fond za trans osobe rođene pre 1975. godine, kao kompenzaciju za loše ophođenje koje su doživele od strane prethodnih vlada.

„Trans osobe su kroz istoriju bile žrtve stigme, diskriminacije i nasilja – društvenog i državnog nasilja podjednako, zbog čega im je bilo onemogućeno da koriste svoja građanska, politička, ekonomska i društvena prava,“ piše u izjavi.

Izjavom se pozivaju zakonodavci Urugvaja da ozbiljno uzmu u razmatranje „esencijalne“ promene kojima bi se popravio tretman trans osoba koje decenijama trpe diskriminaciju.

„Trans osobe ne žive dugo i ne dožive duboku starost,“ kaže Tanja Ramirez, zaposlena u Ministarstvu za društveni razvoj.

„Trans osobe predstavljaju jednu ranjivu skupinu, a policija i država su zatvarale i mučile trans osobe tokom diktature 70ih i 80ih godina prošlog veka, i s takvim taktikama se nastavilo i u demokratskom društvu.“

Svetski lider

Urugvaj se danas smatra prijateljski nastrojenim mestom kada su LGBTI osobe u pitanju i nalazi se na 5. mestu na svetu kada je u pitanju Gay happiness index.

Urugvaj je dekriminalizovao homoseksualnost još 1934, i otad i ima i jednake granice zakonitog pristanka na seksualne odnose. Antidiskriminacioni zakoni uvedeni su 2003, a 2008. godine istopolne zajednice su legalizovane, da bi istopolni brak usledio 2013.

Prevod: MJ

Izvor: Uruguay will pay compensation to trans people