Nakon 19 godina borbe, zakon je najzad usvojen u kongresu Filipina.

Filipinski kongres jednoglasno je izglasao antidiskriminacioni zakon kojim se štite prava LGBTI osoba.

Ono što je zadivljujuće je to da je kongres glasao sa 197 glasova za Zakon o jednakosti (u pogledu seksualne orijentacije i rodnog identiteta), i da niko od članova/ica kongresa nije bio protiv. Ovo je bilo treće predstavljanje zakona i izglasan je 21. septembra.

Zakon je predstavljen po prvi put pre nešto više od godinu dana od strane prve filipinske trans članice kongresa, Džeraldine Roman. Zakon sada ide u senat na glasanje.

„Iako se tvrdi da je filipinsko društvo tolerantno i da prihvata LGBT osobe, u praksi i u pogledu zakonske zaštite nema nikakvih posebnih zakona koji se bave ovom vrstom diskriminacije, diskriminacije LGBT osoba“, izjavila je Džeraldin Roman.

Za različite činove diskriminacije predviđene su kazne od 100.000 do 500.000 filipinskih pezoa, odnosno od 1.958 do 9.793 američkih dolara, ali i zatvor od jedne do šest godina.

Neki od činova diskriminacije uključuju: negiranje pristupa javnim uslugama, zaposlenje i otkaz na radnom mestu, pristup obrazovanju ili izbacivanje studenata iz obrazovnih institucija, maltertiranje od strane organa reda i autovanje osobe bez njenog pristanka.

Promena stavova

Rajan Silverio, regionalni koordinator organizacije ASEAN SOGIE Caucus, izjavio je da je velika podrška u parlamentu pokazala kako se stavovi prema LGBTI osobama na Filipinima menjaju.

„Odobravanje ovog zakona je dobra vest zbog ozbiljnih problema u vezi sa ljudskim pravima kod nas“, rekao je za Gay Star News.

„Velika podrška koju je zakon dobio ukazuje na krupne promene u tome kako Filipinci/ke gledaju na pitanja jednakosti i nediskriminacije.

„Nadamo se da će zakonodavci posebno u senatu, podržati promene za koje se borimo, a to su Filipini koji poštuju ljudska prava svih osoba, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet.“

Prevod: MJ

Izvor: Unanimous support helps pass LGBTI anti-discrimination in the Philippines