Beograd: Obeležen dan sećanja na žrtve transfobije 2017 - Geten

Sinoć je u Beogradu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije organizovanjem dva dešavanja. Najpre je na trgu Republike od 17.30 održano bdenje, odnosno paljenje sveća u znak sećanja na žrtve transfobije, ali izražen i protest protiv nasilja kojem su trans osobe u Srbiji i svetu svakodnevno izložene. Na trgu se okupilo oko dvadeset osoba.

Druženje i obeležavanje TDOR 2017 nastavljeno je u kafeu Meduza, kroz društvene igre koje je pripremio trans tim Gayten-LGBT i Saša Lazić koji je iste i moderiraro, a kroz koje su učesnici/e mogli da se upoznaju sa trans tematikom, zabave i takmiče. Nagrade su podeljenje između dva tima.

Od 1999. godine, Dan sećanja na žrtve transfobije, kada se sećamo trans osoba koje su bile žrtve ubistva, obeležava se svakog novembra. Obeležavanjem ovog dana podiže se svest javnosti o zločinu iz mržnje nad trans osobama, obezbeđuje se prostor za izražavanje žalosti i odaje počast životima ubijenih trans osoba kako ne bi bile zaboravljene. Obeležavanje dana sećanja na žrtve transfobije počelo je u SAD, ali se danas ovaj dan obeležava u mnogim delovima sveta. Do sada su dešavanja kojim se obeležava ovaj dan održana u više od 180 gradova u više od 20 zemalja Severne Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Okeanije, a ovako je obeležavanje TDOR-a 2016. izgledalo kod nas.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije, organizacija Transgender Europe (TGEU) svake godine objavljuje izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba (Trans Murder Monitoring, TMM) i najnovije podatke za poslednju godinu.Na osnovu ovogodišnjeg izveštaja, nažalost u proteklih dvanaest meseci prijavljena su 325 ubistva trans i rodno različitih osoba. Ostatak izveštaja na našem jeziku i ostale materijale možete preuzeti ovde.

Iako u Srbiji postoji antidiskriminaciono zakonodavstvo kojim se zabranjuje diskriminacija i garantuje jednakost svih građana i građanki, njegova primena i zaštita koju pruža trans osobama i dalje su upitni. Život trans osoba dodatno otežavaju negativni stavovi javnosti prema LGBTIQ osobama i visok stepen odobravanja diskriminacije i nasilja nad svima koji su drugačiji.

Jedan od najvećih pravnih problema trans osoba u Srbiji jeste nepostojanje zakona kojim bi se zaštitila njihova prava i regulisala važna pitanja iz različitih sfera života, na prvom mestu mogućnost promene oznake pola/roda, ličnog imena i JMBG-a u svim ličnim dokumentima. Zato Gayten-LGBT još jednom poziva na usvajanje Zakona o rodnom identitetu, što je važan korak ka zaštiti i punoj ravnopravnosti trans osoba.

Gayten-LGBT se zahvaljuje svima koji su učestvovali u organizovanju dešavanja, koji su došli i podržali trans osobe i kafeu Meduza na podršci i prostoru.

Fotografije: Đura Đuričić i Vanja Gagović

Priredila: MJ