Šesnaestog maja, švedski parlament je doneo odluku da zaštiti trans osobe od zločina iz mržnje. U isto vreme doneta je i odluka da trans osobe budu uključene u ovaj zakon.

RFSL, švedska federacija za prava LGBTQ osoba i RFSL Ungdom, švedska federacija mladih za LGBTQ prava, dugo su se borili i zahtevali ovu promenu kako bi ojačali položaj i prava trans osoba u Švedskoj. Ova pobeda znači da će trans osobe biti uključene i priznate u švedskom ustavu po prvi put, kao i da je zaštita trans osoba kao grupe sada ojačana.

„Ovo je vrlo važna promena za sve nas i za osobe s kojima radimo. Poznajem mnogo trans osoba koje su bile izložene zločinu iz mržnje. Ovo uključivanje u zakon znači da će njihovo postojanje i njihovi životi i stvarnost biti potvrđene, što znači mnogo zbog procesuiranja slučajeva, bez obzira na to stignemo li do suda ili ne,“ izjavila je Kina Sjostrom, savetnica za žrtve zločina iz mržnje u RFSL.

Prošlog ponedeljka ILGA-Europe je objavila godišnje mapiranje prava LGBTI osoba u Evropi, takozvanu mapu Rainbow Europe, prema kojoj je Švedska na desetom mestu po rangiranju zemalja. Nekoliko zemalja Evrope su već ispred Švedske kada je u pitanju zakonodavstvo u vezi sa zločinom iz mržnje i govorom mržnje prema trans osobama, između ostalog tu su Finska, Grčka, Španija i Mađarska.

„U Švedskoj mislimo da smo u grupi zemalja koje prednjače u borbi za prava LGBTI osoba, ali očigledno je da to nije tačno. Ovaj zakon je korak napred, jer su sve grupe koje su u rizičnoj poziciji spram zločina iz mržnje i govora mržnje sada zaštićene, kaže Emeli Mire Asel, glasnogovornica za trans i interseks pitanja RFSL.

Međutim, RFSL i RFSL Ungdom su kritične spram izabranih termina „transrodni identitet i izražavanje“ koji će se koristiti u novom zakonu. „Smatramo da je bilo bolje da umesto ovih termina imamo „rodni identitet i izražavanje“, što bi bilo više u skladu sa terminima koji se koriste za zaštitu trans osoba u zakonodavstvu drugih zemalja.“

Zabrana zločina iz mržnje nad trans osobama trebalo bi da stupi na snagu 1. jula ove godine. Na jesen bi švedski parlament trebalo da donese još jednu odluku u vezi sa govorom mržnje kako bi ovaj zakon bio usvojen, jer podrazumeva i izmene u švedskom ustavu. Ta izmena bi trebalo da stupi na snagu od 1. januara 2019.

Prevod: MJ
Izvor: Sweden adopts hate crime legislation protecting trans people