Podrška je važna: mentalno zdravlje LGBTIQ osoba - Geten

U Prajd info centru je popodne održana panel diskusija o psihološkoj podršci LGBTIQ osobama i značaju očuvanja mentalnog zdravlja. O servsima koji se tiču psihološke podrške koje u okviru svojih organizacija pružaju, govorile/i su Jelena Milić Jerković, psihološkinja i psihoterapeutkinja ispred tima za individualnu psihološku podršku Gayten-LGBT, Kristian Ranđelović, jedan od osnivača i moderatora trans grupe podrške Gayten-LGBT, Vedrana Mirković, psihološkinja, ispred Grupe Izađi iz Novog Sada i Dragoslava Barzut, osnivačica Da se zna. Razgovor je moderirala Jovanka Todorović.

Jelena Milić Jerković je govorila o dugogodišnjim servisima organizacije Gayten-LGBT, LGBTIQ SOS telefonu koji je ustanovljen i počeo s radom 2006. (linja za pružanje podrške lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim i trans osobama - transrodnim, transeksualnim - krosdreserima, osobama koje se rodno ne određuju, interseks i queer osobama, kao i njihovim partnerima/kama, članovima/cama porodice, prijateljima/cama), posebnoj SOS liniji za podršku lezbejkama (otvorena svakog ponedeljka od 17 do 20 časova na kojoj rade koleginice iz tima Konsultacije za lezbejke), i individualnoj psihološkoj podršci za koju je interesovanje u stalnom porastu. Jelena je rekla da su teme o kojima osobe najčešće žele da pričaju tokom individualnih konsultacija povezane s problemima usamljenosti, stigme i autostigme, diskriminacije, i dr. Dodala je da se organizaciji u poslednje vreme javljaju i osobe iz zatvora koje žele da pričaju o načinu na koje ih zatvorsko osoblje i drugi zatvorenici/e tretiraju.

Kristian Ranđelović, dugogodišnji aktivista za prava LGBTIQ osoba i moderator trans grupe podrške Gayten-LGBT već 12 godina, govorio je o funkcionisanju i radu grupe, temama koje se obrađuju i vrsti podrške i informacija koje se pružaju. Kao član mlade organizacije XY Spectrum, govorio je i o vrsti podrške koju pruža interseks osobama i roditeljima interseks beba i dece, pošto je problem atipične polne anatomije kod nas još uvek nedovoljno poznat, a pristup rešavanju interseks stanja upitan s etičke tačke gledišta, što recentni aktivizam za prava interseks osoba širom sveta i pokazuje.

Vedrana Mirković, psihološkinja novosadske Grupe Izađi, govorila je o individualnom savetovanju koje pri organizaciji vodi, o problemima o kojima sa LGBTIQ osobama razgovara, ali i o specifičnoj vrsti podrške koju pruža njihovim roditeljima, uglavnom majkama. Vedrana je dodala da od oktobra meseca s radom kreće nova grupa u Novom Sadu.

Dragoslava Barzut je ispred Da se zna govorila o vrstama psihološke podrške koju pružaju i napomenula da pošto se organizacija bavi dokumentovanjem slučajeva zločina iz mržnje, ne postoji dokumentovanje bez najpre pružanja psihološke podrške. Ona je dodala je da su prilikom osnivanja servisa Da se zna imali veliku podršku Gayten-LGBT - Jelene Vidić i Kristiana Ranđelovića - u vidu besplatnih obuka i savetovanja. Takođe je rekla da su prošle godine osnovali Fond za psihološku podršku koji je namenjen LGBTIQ osobama koje su u teškoj ekonomskoj situaciji, kao i da pri organizaciji imaju grupnu terapiju koja se održava subotom u prostorijma organizacije. Dragoslava je rekla da imaju i psihološku podršku za članove tima čiji je cilj zaštita od stresa i sindroma aktivističkog izgaranja.

Panel je bio odlično posećen, a nakon predstavljanja prisutni/e su učesnicama/ima postavili nekoliko pitanja te je usledila kraća diskusija.

Priredila: MJ