Organizacija Gayten-LGBT je u petak 28. septembra 2018. primila obaveštenje od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Brankice Janković, o rešenju o opomeni Nenadu Popoviću, ministru bez portfelja zaduženom za inovacije i tehnološki razvoj, zbog nepostupanja po njenoj preporuci.

Da podsetimo, Poverenica je najpre reagovala po pritužbama organizacija Gayten-LGBT i Regionalni info centar i 23. avgusta dala mišljenje da je ministar Nenad Popović povredio odredbe člana 12. Zakona o zabrani diskriminacije svojim objavama na društvenoj mreži Tviter kojima diskriminiše građane i građanke drugačije seksualne orijentacije. Ministru Nenadu Popoviću je data preporuka da objavi pisano izvinjenje pripadnicima i pripadnicama LGBT populacije u roku od 15 dana od dana prijema ovog mišljenja sa preporukom, te da se ubuduće suzdrži od davanja izjava, širenja ideja i stavova kojima se omalovažavaju pripadnici LGBT populacije i podržavaju predrasude prema marginalizovanim društvenim grupama.

Kako je ministar odbio da uputi izvinjenje i saopštio da ne želi da prihvati preporuku poverenice za ravnopravnost i izvini se LGBT osobama, jer smatra da nije prekršio zakon niti ikoga uvredio, Poverenica je reagovala opomenom, koja je doneta 27. septembra 2018.

Poverenica u Rešenju o opomeni navodi:

„Nalaže se Nenadu Popoviću da u roku od 30 dana od dana prijema ovog rešenja postupi po preporuci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti broj 01-00-368/2018-02 od 2. avgusta 2018. godine.

Kako u zakonskom roku od 30 dana Nenad Popović nije postupio po datoj preporuci, stekli su se uslovi za izricanje mere opomene, saglasno članu 40. stav 1. Zakona o zabrani diskriminacije.

Naknadni rok od 30 dana za postupanje po preporuci određen je saglasno članu 40. stav 2. Zakona o zabrani diskriminacije.

Saglasno članu 40. stav 2. Zakona o zabrani diskriminacije, u slučaju da ostavljeni rok od 30 dana bezuspešno protekne, Poverenik može obavestiti javnost o nepostupanju Nenada Popovića po izdatoj preporuci.“

Rešenje o opomeni u intergralnoj verziji možete pogledati ovde.

Priredila: MJ