Britanska Kolumbija: od sada ‘X’ oznaka za rod u vozačkoj dozvoli i izvodu iz matične knjige rođenih - Geten

Osobe u Britanskoj Kolumbiji koje se ne identifikuju kao muškarci ili žene od sada će moći da odaberu opciju „X“ u polju za oznaku za rod u svojim vozačkim dozvolama, ličnim kartama, izvodima iz matične knjige rođenih i karticama za usluge javnih servisa.

„Od prošlog leta radimo na izmenama vladinih dokumenata kojima bi se priznale i uvažile osobe koje se ne identifikuju kao muškarci ili žene,“ izjavio je ministar zdravlja Britanske Kolumbije, Adrijan Diks. „Uključivanje oznake za rod „X“ u najvažnija lična dokumenta predstavlja važan korak u tom pravcu.“

Ovaj potez vlada Britanske Kolumbije označava kao početak promena. Grupa Trans Care BC kaže da je izraz „nebinarno“ pojam koji obuhvata i odnosi se na različite osobe čiji rodni identitet nije ni ženski ni muški.

Prošle godine Džošui M. Fergusonu, u čijoj ličnoj karti stoji da je muškarac, ali koji/a se ne identifikuje u okviru modela rodne binarnosti, nije bilo dozvoljeno da upotrebi oznaku „X“ za rod na kombinovanoj vozačkoj dozvoli/kartici za usluge javnih servisa, pošto mu/joj je zahtev odbijen.

Ferguson ima izvod iz matične knjige rođenih izdat u provinciji Ontario u kom stoji „X“ kao oznaka za rod.

„Drago mi je što će sada stanovnici Britanske Kolumbije moći da imaju ispravna i odgovarajuća lična dokumenta, jer meni to nije bilo omogućeno kada sam predao zahtev pre 16 meseci i bio odbijen od strane vlade Britanske Kolumbije“, rekao/la je Ferguson.

“Šesnaest meseci sam bio/la primoran/a da se identifikujem kao M ili Ž i bio/la sam izložen/a podsmehu, sramoćenju i stresu svaki put kada sam morao da pokažem svoju ličnu kartu.“

Ovaj slučaj ostaje nerešen pred Sudom za ljudska prava Britanske Kolumbije. Fergusonu nije jasno da li treba ponovo da podnese zahtev za vozačku dozvolu sa oznakom „X“ jer je zahtev koji je onda podneo/la bio odbijen dok su na snazi bili stari propisi.

Vlada Britanske Kolumbije trenutno se konsultuje s drugim jurisdikcijama u Kanadi o izmeni koja je nedavno najavljena.

„Nedostatak alternative za one koji se ne identifikuju kao muškarci ili žene ranije je dovodio do slučajeva koji su vođeni pred sudom za ljudska prava,“ izjavio je vrhovni tužilac Dejvid Ebi. „Ova promena je korak u pravom smeru ka promociji inkluzivnosti za sve osobe koje žive u Britanskoj Kolumbiji.“

Ministarstva trenutno istražuju sledeće korake koji su neophodni za prelazak na nemedicinski model rodne identifikacije kako bi se unapredile jednakost i inkluzivnost.

Za osobe rođene u Britanskoj Kolumbiji, neophodno je da podnesu formular za promenu rodne oznake zajedno s kopijom potvrde dobijene od lekara ili psihologa Agenciji za statistiku, kako bi se prešlo s rodno binarne oznake za rod na oznaku „X“. Nakon podnetog zahteva, agencija izdaje izvod iz matične knjige rođenih s novom oznakom za rod, uz novčanu nadoknadu koju plaća osoba koja je podnela zahtev.

Sledeći korak je slanje novog izvoda iz matične knjige rođenih Zdravstvenom osiguranju Britanske Kolumbije kako bi mogli da ažuriraju svoj sistem. Nakon toga šalje se obaveštenje Agenciji za osiguranje kako bi se ažurirala i vozačka dozvola.

Za osobe koje nisu rođene u Britanskoj Kolumbiji, ali imaju njeno (kanadsko) državljanstvo, Agencija za statistiku ne može da menja oznaku za rod za druge jurisdikcije, ali će zato Agencija za osiguranje dobiti ažurirane podatke kako bi mogli da zamene vozačke dozvole.

Prošle godine preneli smo vest o odluci federalne vlade Kanade da se građanima omogući oznaka X za rod u pasošima.

„Kao trans osoba znam iz ličnog iskustva da imati lična dokumenta koja su u skladu s mojim identitetom utiče pozitivo na moj pristup obrazovanju, stanovanju, zdravstvenoj zaštiti i mnogim drugim stvarima“, rekla je Gven Havort iz organizacije Trans Care BC.

Oznaka za rod X mogla bi takođe da obezbedi više informacija pružaocima zdravstvene zaštite prilikom tretiranja osoba koje se rodno ne određuju.

„Kao lekarka koja radi s trans i rodno različitim osobama, primetila sam brojne slučajeve zanemarivanja osoba koje se rodno ne određuju u našem društvu – one postaju nevidljive - a to ima negativan uticaj na njihovo zdravlje i dobrobit,“ izjavila je koordinatorka medicinskog programa organizacije Trans Care BC, Marija Tauzend.

„Ovo je dobar korak ka priznavanju i prihvatanju ljudskosti onih osoba koje žive u Britanskoj Kolumbiji, a koje se ne identifikuju kao muškarci ili žene.“

Prevela: MJ

Izvor: B.C. now recognizes ‘X’ gender marker on driver’s licence, birth certificate