U organizaciji Gayten-LGBT i uz podršku Prajd info centra, 20. novembra obeležen je dvadeseti Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije.

Najpre smo ispred Prajd info centra u 17.30 časova zapalili sveće u znak sećanja na osobe koje su ubijene zbog transfobije. Na taj način smo takođe želeli da izrazimo protest zbog svih trans osoba koje su svakodnevno izložene nasilju i diskriminaciji u Srbiji i svetu. Na bdenju i projekciji filma koja je usledila okupilo se oko 30 osoba.

Nakon toga, od 18.30 obeležavanje dana sećanja i druženje nastavili smo u prostoru PIC-a uz projekciju dokumentarnog filma „Pay it no Mind – the Life and Times of Marsha P. Johnson“, o jednoj od začetnica i utemeljivačica pokreta za oslobođenje LGBTIQ osoba u SAD, Marši P. Džonson, autora Majkla Kasina, koji je sa zadovoljstvom dao dozvolu za njegovo prikazivanje. Okupljenima su se obratile Milan Agata i Saša iz pravnog tima Gayten-LGBT, koje su predstavile film i govorile o važnosti obeležavanja dana sećanja.

Prema Izveštaju o monitoringu ubistava trans osoba tima Transrespect Vs Trasphobia Worldwide, za proteklih godinu dana, zabeleženo je 368 slučajeva prijavljenih ubistva trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2017. i 30. septembra 2018, što ukazuje na uvećanje za 43 slučaja u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, i 73 slučaja u poređenju s 2016.

Stigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem širom sveta, i one su deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji nam oduzima naša osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne vode se sistematski i nemoguće je proceniti pravi i precizan broj slučajeva.

Skup je protekao bez incidenta.

Priredila/Foto: MJ