U Novom Pazaru je Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, u saradnji s Nevladinom organizacijom Praxis i partnerskom ogranizacijom Jednaka prava iz Londona organizovao konsultativni sastanak “Kampanja zagovaranja u prevazilaženju glavnih izazova u zakonodavstvu, politikama i praksi u vezi sa zaštitom od diskriminacije u Srbiji”.

Konsultativni sastanak realizovan je u okviru projekta Unapređenje zakonskog okvira i politika za ostvarivanje ravnopravnosti i monitoring njihove primene u praksi, koji je podržan od strane Evropske unije i okupio je ćlanove ugroženih društvenih grupa, predstavnike organizacija civilnog društva koji se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda, studentkinje i studente pravnih klinika, aktivistkinje i aktiviste za ljudska prava na lokalnom nivou, kao i predstavnike lokalnih organa, ustanova, organizacija i nezavisnih institucija, ali i sva druga zainteresovana lica, sa ciljem zajedničkog doprinosa razvoju zagovaračke kampanje u rešavanju ključnih izazova i nedostataka u oblasti implementacije antidiskriminacionog pravnog i strateškog okvira u Srbiji.

Sastanak je bio usmeren na razvoj kampanje zagovaranja u cilju doprinosa rešavanju ključnih problema na polju antidiskriminacije imajući u vidu značaj razumevanja sfere uticaja i pritisaka. Sastanak je bio prilika za razmenu iskustava između predstavnika ugroženih društvenih grupa, civilnog sektora koji se bavi promocijom i zaštitom ljudskih prava i sloboda i predstavnika državnih organa u čijoj je nadležnosti kreiranje lokalnih politika i primena propisa u oblasti zaštite od diskriminacije u cilju podsticanja međusobne saradnje i poverenja.

Cilj je podsticanje svih predstavnika zajednice da pruže doprinos u kampanji zagovaranja u skladu sa raspoloživim lokalnim kapacitetima, a na osnovu formulisanih preporuka u pogledu budućih aktivnosti za poboljšanje trenutnog stanja, kao i definisanje prostora i mogućnosti za realizaciju samih aktivnosti.

Jovanka Todorović iz Gayten-LGBT, jedne od partnerskih organizacija na projektu, iznela je najčešće zakonske prepreke s kojima se susreću LGBT, a naročito trans osobe u Srbiji. Kroz diskusiju i razgovor s učesnicima konferencije ponuđena su neka od rešenja, među kojima i usvajanje zakona o rodnom identitetu kao i zakonsko prepoznavanje istopolnih zajednica. 

Izvor: rtvnp.rs