Završen festival Merlinka, dodeljene nagrade - Geten

U Domu omladine Beograda, dodelom nagrada za najbolje kvir filmove u sedam kategorija i projekcijom filma “Nož + srce”, svečano je zatvoren deseti, jubilarni, Merlinka filmski festival.Na svečanom zatvaranju nastupile su i Ivana Rašić – SAJSI MC i Tijana Rašić.

Specijalna nagrada Merlinka festivala dodeljena je mladom reditelju Branislavu Kostiću za kratki film “Zid”. Prema rečima reditelja, film govori o tome da koliko god bili drugačiji, svi prolazimo kroz iste probleme u životu:”

Nagrade za najbolji dokumentarni film i najbolji igrani film dodelio je žiri koji su činili novinarka Lazara Marinković, studentkinja FDU Dunja Nešović, urednik kulture u magazinu NIN Dragan Jovićević i autori Kritičkog vodiča kroz srpski film, Đorđe Bajić i Zoran Janković.

Nagradu za najbolji igrani film osvojio je brazilski film “Tvrdokorna farba” u režiji Filipea Matzembahera I Marsia Reolona. Radnja filma dešava se u brazilskom gradu Porto Alegre na jugoistoku zemlje i fokusira se na socijalno neprilagođenog mladića koji izlazi iz svoje ljušture samo tokom nastupa u čet rumovima kada se skida i maže svoje telo neonskim bojama.

Nagradu za najbolji dokumentarni film osvojio je brazilski film “Peder Trandža”, čiju režiju potpisuju Kiko Goifman i Klaudia Prisila. Dokumentarni film prati MC Linn Da Quebrada, crnu trans ženu, izvođačicu i aktivistkinju koja živi u siromašnom delu Sao Paola.

Dobitnica nagrade za najbolji kratki film je bugarska rediteljka Slava Dojtčeva za film “Brak”, koji govori o devojci, venčanju i izboru koji treba napraviti jednom za svagda – protiv običaja ili protiv sebe. Slava Dojtčeva koja je specijalno zbog ove nagrade došla iz Bugarske je rekla:

– “Ovaj film sam režirala zbog sebe jer nisam više mogla da ćutim. Ta tema je meni jako bitna i ovo je jedna vrlo lična priča. Hvala Predragu Azdejkoviću i celom timu Merlinka festivala. To što vi radite je veoma teško, ali prelepo i inspirativno. Poručila bih svim kvir ljudima da nastave da snimaju kvir filmove.”

Special mention međunarodnog žirija za kratki film, koji čine Ajlin Pinkert iz LGBT filmskog festivala iz Hamburga, reditelj i prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac Joni Lejzer i Vladan Vasić iz Sarajevskog otvorenog centra koji organizuje Merlinka festival u Sarajevu, dodeljen je austrijskom kratkom filmu “Mathias” rediteljke Klare Štern. Film prati priču Matiasa koji je transrodna osoba. Iako je više nego siguran u svoju odluku, on i dalje mora da nađe sigurnost u svoj novi identitet, a posebno u svom novom poslu.

Po prvi put ove godine, dodeljena je Nagrada u kategoriji najboljeg animiranog filma koja je, odlukom žirija u sastavu Kristian Ranđelović i Mirela Srebrić, pripala izraelskom kratkom animiranom filmu “Po dvoje od svake vrste”, čiju režiju potpisuju Efrat Čen Vajs, Naor Zana i Neta Bar. Film govori o Potopu, jednom od najobuhvatnijih događaja u istoriji čovečanstva, kada je u Nojevu barku ušlo po dvoje od svake vrste kako bi se spasili, ali mnogi ne znaju da su među parovima dva pauna, mužjaci. Naor Zana i Efrat Čen Vajs, režiseri nagrađenog filma obratili su se publici festivala putem video poruke u kojoj su istakli ogromnu zahvalnost za osvojenu nagradu.

Indijski nemi kratki film “Sisak” u režiji Faraz Arif Ansarija, osvojio je Nojzmejker nagradu u kategoriji filma koji dolazi iz država u kojima je homoseksualnost još uvek zabranjena ili je homofobija na visokom nivou. Naziv filma (Sisak) na urdu jeziku znači vrisak zaglavljen u grudima koji ne može da se manifestuje, a sam film ukazuje na potrebu da se oseti i uživa u svim jezicima ljubavi koji su individualni za svakog pojedinca. Faraz Arif Ansarija je iskazao uzbuđenje i radost što je njegov film prvi indijski kvir film koji se gleda širom sveta.

– “Drago mi je što mogu da kažem da sam reditelj i producent prve indijske LGBT ljubavne priče. Ovo je jedna od mnogih internacionalnih nagrada koju smo osvojili, što naš film izdvaja kao najnagrađivaniji među indijskim filmovima. Zaista sam veoma uzbuđen i ponosan što se indijski kvir film, sa tendencijom da bude “u senci”, prikazuje širom sveta i osvaja mnoga srca i nagrade. Sećam se vremena kada niko nije želeo da producira moj film, kada su glumci odbijali uloge uz obrazloženje da ne žele da budu deo gej filma. Sve to me je navelo da prodam auto, izdam stan, i skupim hrabrost da sam napravim film kakav želim. Kada se prisetim toga, srećan sam što sam imao hrabrosti da idem napred i veru da ću uspeti jer su ovakve priče bitne za svet i potrebno je da ih vidi što više ljudi širom sveta.”

Nagrada publike za najbolji ultra kratki film u trajanju do 5 minuta dodeljena je španskom ostvarenju “The best moment” reditelja Raula Navara, koji govori o tome kako prepoznati najbolji momenat.

Najavom Merlinka festivala 2019. koji će se održati od 5. do 8. decembra u Domu omladine Beograda, i projekcijom francuskog filma “Nož + srce” u režiji Jana Gonzalesa sa Vanesom Paradi u glavnoj ulozi, svečano je zatvoren je 10. Merlinka festival.

Izvor