Nema novog suđenja u slučaju ubistva Brendona Tine - Geten

vesti2Sudija je odbio da pokrene novo suđenje jednom od dvojice muškaraca koji su 1993. osuđeni za ubistvo trans tinejdžera Brendona Tine.

Džon Loter služi doživotnu kaznu zbog ubistva Tine i dve druge osobe. Po ovom istinitom događaju je 1999. snimljen film „Dečaci ne plaču“ (Boys don’t cry).

Loter je prošlog meseca zatražio novo suđenje nakon što je njegov saučesnik, Marvin Nisen, izjavio da je on bio jedini napadač i da je on upucao i nožem ubo sve tri žrtve.

Nisen takođe odslužuje doživotnu kaznu. Tokom suđenja on je optužio Lotera za sva tri ubistva. U to vreme, Nisen je izjavio da je nožem ubo Brendona, ali da je Loter ispalio hice kojim su ubijeni Brendon i ostali. Nisen je prošlog meseca potpisao puno priznanje za sva ubistva, što je Loter iskoristio da bi zatražio novo suđenje.

31. decembra 1993. ova ubistva su potresla Fols siti, rodni grad Brendona Tine, čime je celokupnoj američkoj javnosti prvi put skrenuta pažnja na nevolje sa kojima se suočavaju transrodne osobe. Nakon objavljivanja filma „Dečaci ne plaču“ trans osobe su počele da se aktivno organizuju, što je dovelo do prvih zakona koji su zaštitili trans osobe.

Brendon Tina je bio FTM (female-to-male) transseksualac koji je živeo kao muškarac nekoliko godina. Decembra 1993. je okružnom šerifu prijavio da su ga silovala dva muškarca, Džon Loter i Marvin Nisen, kada su otkrili da je rođen kao biološka žena i da još uvek ima ženske organe. Tina je tada bio u vezi sa prijateljicom Džona Lotera.

Šerif je odbio da pokrene istragu, a Brendon je ubijen nedelju dana kasnije. Loter i Nisen su ubili još dve osobe koje su prisustvovale ubistvu.

Ubice su na kraju uhapšene i osuđene, ali tek nakon što je cela nacija reagovala na brutalnost celog slučaja i nezainteresovanost državnih organa.


Izvor: 365gay.com

Prevod: Majda Puača