Tokom protestnog marša koje je organizovan u Beogradu povodom Međunarodnog dana žena, napadnuta  je aktivistkinja i izvršna direktora organizacije Da se zna, Dragoslava Barzut, koju su napadači, kako se navodi, više puta pljunuli.

Navodeći da su aktivisti sa LGBT+ zastavama organizovano krenuli na marš sa namerom da podrže ženski pokret i istaknu probleme LBT+ žena, iz udruženja su saopštili da su „još na Terazijama počeli da ih prate i snimaju dva mladića“.

„Homofobična dobacivanja su kulminirala kada su napadači više puta pljunuli Dragoslavu Barzut“, navodi se u saopštenju organizacije Da se zna.

Ocenjuje se kao „posebno zabrinjavajuće“ što su tokom incidenta aktivisti/kinje udruženja u više navrata pozivali prisutnu policiju da reaguje što su policajci, kako se navodi, odbili uz obrazloženje da nisu ništa videli.

„Nakon što je incident eskalirao, policija je mladiće legitimisala, ali je nepoznato šta se sa njima dogodilo. Smatramo nedopustivim ponašanje pojedinaca i institucija koje smo danas doživeli. Mi smo deo ovog društva i zahtevamo da se odgovorni za današnji incident adekvatno sankcionišu“, piše u saopštenju udruženja“.

Izvor: Danas.rs

Gayten-LGBT podržava našu prijateljicu i saborkinju, Dragoslavu Barzut, koja je u petak, na međunarodni dan žena u centru Beograda pretpela napad motivisan mržnjom i homofobijom i osuđujemo odbijanje policije koja je obezbeđivala skup i brinula o sigurnosti učesnika/ca osomomartovskog protesta da je zaštite.

Zahtevamo da se identiteti napadača i nadležnih policajaca otkriju i da shodno zakonu i jedni i drugi budu kažnjeni.