Najviši sud Meksika intervenisao je u slučaj jedne transrodne osobe kojoj su državni zvaničnici onemogućili da prođe kroz proces pravnog priznanja roda.

Vrhovni sud Meksika je zatražio od savezne države Halisko (Jalisco) da izda novi izvod iz matične knjige rođenih u kom će podaci biti u skladu s rodnim identitetom i imenom ove trans osobe.

„Kako je Vrhovni sud već navodio u drugim slučajevima, svi imaju pravo da se samoodrede, dakle odrede svoj seksualni i rodni identitet, a država ima dužnost da garantuje ovu odluku, koja je vidljiva u različitim ličnim dokumentima, uglavnom i pre svega u izvodu iz matične knjige rođenih,“ sud je izjavio, a prenosi agencija Rojters.

Osoba u pitanju – čije se ime ne navodi – posavetovana je da traži izvod iz matične knjige rođenih u matičnoj službi.

Ovaj sud je doneo sličnu presudu oktobra 2018, dozvolivši jednom stanovniku Verakruza da promeni oznaku za rod bez odlaska kod sudije, kako je do tad bilo uobičajeno.

Situacija s pravima LGBT+ osoba u Meksiku

Meksiko je tradicionalno konzervativna zemlja, a situacija u pogledu prava LGBT+ osoba je neujednačena.

Brak istopolnih osoba je legalizovan 2009 u poluautonomnom glavnom gradu, Meksiku, koji se smatra progresivnijim od ostatka zemlje.

Godine 2010, Vrhovni sud je doneo odluku da sve države moraju da priznaju situacije sklapanja braka koje se dešavaju u gradu Meksiku, kao i da istopolne osobe imaju pravo da usvajaju decu u prestonici.

Neke savezne države počele su da dozvoljavaju sklapanje braka istopolnih osoba, a 2015. je Vrhovni sud proglasio da su sve zabrane koje su tada još uvek bile na snazi neustavne.

Uprkos tome, manje od pola od ukupnog broja saveznih država Meksika (kojih je 32), dozvoljava istopolnim parovima da se venčaju, prema izjavama Rojtersa iz aprila meseca.

Pored toga što im se uskraćuju osnovna prava, LGBT+ osobe u Meksiku česta su meta nasilja motivisanog homofobijom i transfobijom. Meksiko je redovno u vrhu zemalja s brojem ubijenih trans osoba na godišnjem nivou, prema izveštaju Trans mureder monitoring report, organizacije TransrespectVsTransphobia. Prema poslednjem izveštaju objavljenom 2018, (a koji pokriva period između 1. oktobra 2017. i 30. septembra 2018), Meksiko je bio na 2. mestu prema broju ubijenih trans osoba, odmah iza Brazila, sa 71 ubijenom trans osobom. Ova ubistva motivisana su predrasudama prema osobama zbog njihove prave ili pretpostavljene seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta.

Kako transserbia.org prenosi, godine 2016. meksički predsednik Enrike Penja Nieto potpisao je ustavnu reformu kojom se otvara put istopolnom braku i pravima transrodnih osoba u ovoj zemlji. Navodno, ova inicijativa trebalo je da omogući transrodnim osobama Meksika da promene oznaku za rod u izvodima iz matične knjige rođenih, tako da budu u skladu sa njihovim rodnim identitetom.

Premijer Luksemburga poručio da mora da se radi na unapređenju prava LGBT+ osoba

Premijer Luksemburga Gzavije Betel – jedan od malobrojnih autovanih gej premijera – posetio je narodnu skupštinu Meksika 9. aprila.

On je pozvao zvaničnike Meksika da unaprede prava LGBT+ osoba i svih žena.

„Znam da je Meksiko, a to kažem ne da bih vam podilazio, jedna od naprednijih zemalja po svim ovim pitanjima“, rekao je on.

„Međutim, grad Meksiko naravno ne predstavlja celu državu, a vi još uvek imate mnogo posla.“

Uredila i prevela: M. Jeremić
Izvor: Mexico’s Supreme Court grants new birth certificate to transgender citizen