Nova Škotska uvodi oznaku X i opcije bez roda u lična dokumenta - Geten

Kanadska pokrajina Nova Škotska predstavila je nebinarne opcije, odnosno opcije bez roda u ličnim dokumentima svojih stanovnika.

Žitelji ove pokrajine od sada će moći da odaberu oznaku X u polju za rod, ili odluče da ne navode rod u vozačkoj dozvoli, izvodu iz matične knjige rođenih i ličnoj karti koji važe u ovoj pokrajini.

Najavljujući ove izmene prošlog utorka, 9. jula, Patriša Arab, ministarka unutrašnjih poslova, izjavila je, „Prioritet naše vlade je da budemo što inkluzivniji i otvoreniji za različitosti, i da omogućimo svim svojim stanovnicima da se osećaju bezbedno i da znaju da ovde ima mesta za njih.“

„Ovo nije poslednji korak u diskusiji o ovim pitanjima, ali je svakako značajan potez koji će nam omogućiti da imamo bezbednu i inkluzivnu zajednicu.“

Naknada za zamenu ličnih dokumenata je odbačena, tako da osobe koje budu želele da zamene svoja dokumenta onima u kojima će se odlučiti za opciju X ili nenavođenje roda je besplatna.

Promena dokumenata biće omogućena onima koji su rođeni u Novoj Škotskoj, ali i stanovnicima Nove Škotske koji su rođeni van nje.

U Novoj Škotskoj od sad bez medicinske potvrde za izmenu oznake za rod u dokumentima

Najava od prošlog utorka došla je nakon zakona koji su uvedeni prošlog septembra, kada je osobama koje se rodno ne određuju omogućeno da izmene oznaku za rod u izvodu iz matične knjige rođenih i navedu oznaku X.

Osobe koje su napunile 16 i starije od 16 godina više neće morati da dobiju potvrdu od lekara kako bi promenile oznaku za rod u izvodu iz matične knjige rođenih.

Suzan Leblank, iz Nove demokratske partije zadužena za LGBT+ pitanja, izjavila je, „Ove promene su jednostavne, a doprineće zaštiti osoba različitih rodnih identiteta od maltretiranja i diskriminacije.“

„Danas je važan dan za unapređenje prava LGBTQ i two-spirit osoba (Prema vebsajtu Indian Country Today, sve urođeničke zajednice prihvatale su sledeće rodne uloge: „Žensku, mušku, two spirit žensku, two spirit mušku i transrodnu.“ prim. prev.), i predstavlja veliku pobedu za one koji su se za ovo dugo borili/e. Uključivanje oznake X kao opcije u pokrajinska lična dokumenta znači da ljudi nisu ograničeni načinom na koji se njihov rod predstavlja u ličnim dokumentima.“

Ove izmene su donesene nakon konsultacija s trans osobama u Novoj Škotskoj. Godine 2015. odbačen je zahtev i uslov da trans osobe moraju najpre da prođu kroz medicinsku tranziciju pre nego što dobiju nova dokumenta i izmenjenu oznaku za rod u izvodu iz matične knjige rođenih.

Prevela: M. Jeremić

Izvor: pinknews.co.uk