Danska: uskoro zakonska promena oznake za rod za trans tinejdžere - Geten

U Danskoj postoji široka politička podrška promeni zakona koji bi omogućio transrodnim i osobama koje se rodno ne određuju mlađim od 18 godina, da zakonskim putem promene svoju oznaku za rod.

Ova zemlja je još 2014. omogućila osobama starijim od 18 godina da zakonskim putem promene oznaku za rod, međutim ovim zakonom izostavljeni su trans tinejdžeri i tinejdžeri koji se rodno ne određuju.

Sada većina političkih partija, uključujući i socijaldemokrate, Crveno zelenu alijansu, Socijalno liberalnu partiju i liberalne partije, sve pružaju podršku promenama zakona kojim bi se maloletnim licima omogućilo da zakonom promene svoju oznaku za rod.

Problemi sa zdravstenom zaštitom kod mladih trans i osoba koje se rodno ne određuju u Danskoj

U Danskoj, Centralna matična služba pruža osobama pristup javnom zdravstvenom sistemu – međutim, broj koji osoba dobije predstavlja njen rod. To znači da trans i osobe koje se rodno ne određuju mogu imati problema prilikom pristupa uslugama u Danskoj, ukoliko prethodno nisu zakonskim putem promenile svoj rod.

„Znamo da to mnogo znači deci koja se ne identifikuju s rodom koji im je pripisan po rođenju i na koji ukazuje njihov broj. To ih dovodi u niz neprijatnih situacija,“ izjavila je Maj Viladsen ispred Crveno zelene alijanse.

Godine 2018, prethodna vlada organizovala je panel na kom se razgovaralo o ovom pitanju kao jednom delu njenog plana o LGBTI ravnopravnosti. Taj panel tel treba da dobije svoj zaključak, iako partija koja ga je organizovala podržava ove promene. Portparolka Liberalne partije izjavila je da i oni podržavaju ovu ideju kao i socijaldemokrate.

U međuvremenu, Socijalno liberalna partija takođe podržava ove izmene zakona, međutim traže da starosna granica bude 15 godina.

Zakoni o rodnom identitetu značajno se razlikuju u različitim delovima sveta

Zakoni se značajno razlikuju kada je u pitanju samoodređenje trans i osoba koje se rodno ne određuju. U Ujedinjenom Kraljevstvu, Zakon o rodnom identitetu podrazumeva da trans osobe moraju da žive u rodu s kojim se identifikuju dve godine pre nego što mogu da zakonski promene svoja dokumenta. Takođe osoba mora da bude starija od 18 godina da bi zakonom promenila oznaku za rod u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Britanska vlada obećala je da će izmeniti ovaj zakon, međutim te promene još uvek nisu stupile na snagu. Istraživanje koje je portal PinkNews jula meseca sproveo pokazuje da 46 procenata odraslih osoba podržava samoodređenje.

S druge strane, Holandija je promenila svoje zakone aprila meseca ove godine kako bi omogućila transrodnim osobama da promene oznaku za rod u pasošima,i to važi za osobe mlađe od 16 godina.

Prevela: M. Jeremić

Izvor: pinknews.co.uk