Ovo je saopštenje za javnost organizacije GATE povodom ovogodišnjeg Svetskog dana borbe protiv side.

Prvog decembra obeležava se Svetski dan borbe protiv side, podiže svest o HIV virusu i odaje pošta onima koji su umrli/e od komplikacija izazvanih AIDS-om.

Tema za ovu godinu je važnost zajednica. Za trans osobe, rizik od dobijanja HIV virusa je dvanaest puta veći nego kod opšte populacije. Istorijski posmatrano, trans muškraci su oduvek bili isključeni iz odgovora na HIV. Trans muškarci koji ulaze u seksualne odnose s muškarcima i trans muškarci koji se bave seks radom mogu posebno biti izloženi riziku od HIV-a. Širom sveta, trans osobe pružaju osnovne servise u vezi s odgovorom na HIV, često u veoma opasnim situacijama.

Zajednice su oduvek bile veoma važne još od početka epidemije, kroz zalaganje za bolje zdravstvene i druge usluge, bolje lekove, i upravljanje odgovorom na ove probleme. Važno je da u okviru naše zajednice podižemo svest i da se kao zajednica borimo protiv neznanja.

Pružite podršku trans zajednicama i podignite svest o potrebi da se trans osobe uključe u odgovor na HIV na smislen način, tako što ćete podeliti ovu objavu i video klipove.

Prevela: MJ

Izvor