Panama, Peru: trans osobe zabrinute zbog novih rodno zasnovanih mera u vezi s koronavirusom - Geten

Panama je uvela rodno zasnovane propise u pogledu socijalnog distanciranja, a u cilju borbe protiv krize izazvane koronavirusom, međutim ovaj potez je izazvao „strah“ među članovima/icama trans zajednice.

Već skoro pod potpunim policijskim časom, vlasti Paname proglasile su da muškarci mogu da napuštaju svoje domove kako bi otišli do prodavnice utorkom, četvrtkom i subotom, a žene ponedeljkom, sredom i petkom.

Nikom nije dozvoljno da izlazi napolje nedeljom.

Pre toga, Panama je već zatvorila svoje granice, škole, zabranila strancima da ulaze u zemlju i nametnula policijski čas po kom je ljudima dozvoljeno da napuštaju svoje domove kako bi otišli do prodavnice samo dva sata u toku dana!

Međutim, nakon uvođenja nove mere, koja je na snagu stupila prošle srede, trans osobe su zabrinute da će biti mete diskriminacije.

Ali, dvadesetpetogodišnji ilustrator koji radi kao tatu umetnik, je trans momak, međutim u njegovoj ličnoj karti piše da je žena.

„Moj najveći strah, očigledno, je strah od policije, koja nije obučena niti senzibilisana po ovom pitanju i zato ne znam kako će se ponašati prema meni,“ izjavio je Ali za AFP.

„Sto posto sam siguran da će me zaustaviti na ulici i pošto budu videli da se ne uklapam u njihove predstave, njihov kalup… ne znam da li će zbog toga biti agresivni. To je ono što me plaši,“ dodaje Ali.

Iz Udruženja novih muškaraca i žena Paname, koje se bori za LGBT+ ljudska prava u ovoj centralnoameričkoj zemlji, kažu da su trans osobe zbog ove nove mere „prestravljene“.

„I dalje postoje policijske patrole koje se koriste argumentom da je Bog stvorio samo Adama i Evu,“ predsednik udruženja je izjavio za AFP. „Šta trans osoba treba da radi u takvoj situaciji?“

Lima, Peru
Saobraćajnica u Panami potpuno je prazna 25. marta 2020, Foto: Luis Acosta AFP

Panama nije jedina latinoamerička država koja je uvela ovu meru – Peru je najavio identičnu meru prošlog četvrtka, gde će muškarcima biti dozvoljeno da izlaze ponedeljkom, sredom i petkom, a ženama utorkom, četvrtkom i subotom. Isto kao i u Panami, nikom nije dozvoljeno da izlazi nedeljom. Predsednik Perua kaže da će ove mere biti na snazi do 12. aprila, kada je i planirano ukidanje vanrednog stanja.

Predsednik Perua je dodao da je policijskim patrolama na ulicama rečeno da „poštuju rodne identitete trans osoba i homoseksualnih osoba“. Do četvrtka prošle nedelje, Peru je zabeležio oko 1400 slučajeva infekcije koronavirusom, i 55 smrtnih slučajeva.

„Oružanim snagama i policiji su date instrukcije da se suzdrže od „homofobnih stavova,“ izjavio je predsednik Perua.

Vlasti u Panami insistiraju da je mera isključivo usmerena na kontrolisanje širenja smrtnosnosnog oboljenja KOVID-19 koje izaziva koronavirus.

„Ovo potpuno zatvaranje ima samo jedan cilj: da sačuva živote,“ kaže ministar unutrašnjih poslova Paname.

Kao i u drugim zemljama Latinske Amerike, vlasti Paname su uzvratile mnogim građanima koji ne poštuju mere zabrane kretanja, i kako kažu, otud zaoštravanje ovih restriktivnih mera.

Najjednostavniji mehanizam smanjenja broja osoba na ulicama je stoga „pripisati određene dane nedelje ženama, a druge muškarcima,“, kaže ministar.

Predviđeno je da ovakve mere budu na snazi dve nedelje. Nedavno su policijske patrole i kontrole povećane u glavnom gradu Paname, gde policija ulazi čak i u supermarkete i legitimiše kupce.

Do četvrtka prošle nedelje, Panama je zabeležila skoro 1500 slučajeva infekcije koronavirusom i 37 smrtnih slučajeva.

Prevela i priredila: MJ

Izvor, Izvor