Organizacioni Odbor Beograd Prajda doneo je odluku da se zbog loše epidemiološke situacije izazvane Kovidom-19 događaji planirani za Nedelju ponosa, od 14. do 20. septembar, i Povorka ponosa, koji je planiran 19. septembra, održe u promenjenom obliku.

Program Nedelje ponosa će se delom održavati onlajn dok će živi program biti redukovan i organizovan u skladu sa važećim propisima i preporukama državnih organa, saopšteno je iz te organizacije.

Najavljeno je da će program Nedelje ponosa biti objavljen početkom septembra.

Nedelja ponosa 2020 bila bi 10. jubilarna Nedelja ponosa, a skup događaja posvećenih borbi za prava LGBT+ zajednice i promovisanju kvir kulture.

Ovogodišnja Nedelja ponosa imala bi više od 70 događaja (izložbe, predavanja, razgovori, predstave, žurke), a završila bi se Povorkom ponosa i koncertom.

Iako se većina aktivnosti Beograd Prajda od početka pandemije održava onlajn, iz te organizacije nalgašavaju važnost obeležavanja borbe za ravnopravnost i ljudska prava LGBT+ zajednice.

Ukazuju na nejednak i loš položaj LGBT+ zajednice u Srbiji uz očekivanje da nova Vlada Srbije bez odlaganja usvoji Zakon o registrovanim partnerstvima i Zakon o rodnom identitetu.

Dodaju da je pandemija Kovida-19 dodatno ogolila probleme LGBT+ zajednice.
Nepostojanje zakonske mogućnosti sklapanja životnog partnerstva, kažu iz Beograd Prajda, onemogućava partnerima da donose odluke koje se tiču medicinskog tretmana njihovih životnih partnera kao i pitanja nasledstva i sahrana.

Posebno su u ovoj situaciji dodaju, ugrožene trans osobe u procesu tranzicije zbog ograničenog pristupa zdravstvenoj zaštiti i nestašice hormona, kao i osobe koje žive sa HIV-om kojima je onemogućen monitoring terapije i stanja zbog konverzije infektivnih klinika u kovid centre.

Beograd Prajd zahteva poštovanje međunarodnih standarda ljudskih prava i poziva odgovorne da unaprede položaj LGBT+ zajednice time što će beskompromisno primenjivati relevantne zakone i usvojiti legislativu neophodnu za smanjenje diskriminacije u društvu.

Izvor