Saopštenje povodom Dana sećanja na žrtve transfobije 2020 - Geten

Ažurirani Izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba 2020

Povodom obeležavanja 22. Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije (TDoR), koji se održava 20. novembra[1], tim Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvT) objavljuje kao i svake godine ažurirani izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba (Trans Murder Monitoring report, TMM) i najnovije podatke za poslednju godinu[2], kako bi ujedinili glasove koji podižu svest o ovom danu i zločinima iz mržnje prema trans i rodno različitim osobama, kao i odali poštu životima onih koji bi možda bili/e zaboravljeni/e.

Nažalost, ove godine zabeleženo je 350 slučajeva prijavljenih ubistva trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2019. i 30. septembra 2020, i zapažen je skok od 6% u slučajevima prijavljenih ubistava, u odnosu na izveštaj iz 2019. Većina ubistava desila su se u Brazilu (152), Meksiku (57), i SAD (28), što znači da sada imamo 3664 prijavljenih slučajeva u 75 zemalja širom sveta između 1. januara 2008. i 30. septembra 2020. godine.

Podaci iz ove godine pokazuju:

  • 350 trans i rodno različitih osoba je ubijeno, što je 6% više u odnosu na TMM izveštaj iz 2019;
  • 98% ubijenih širom sveta bile su trans žene ili trans feminine osobe;
  • 62% ubijenih trans osoba čije je zanimanje poznato bile su seks radnice/i;
  • Osobe nebele boje puti čine 79% od 28 trans osoba ubijenih u SAD;
  • 11 trans osoba ubijeno je u Evropi; 50% njih bili su migrantkinje/i;
  • 82% od svih zabeleženih ubistava desilo se u Centralnoj i Južnoj Americi; 43% u Brazilu;
  • 38% ubistava desilo se na ulici, a 22% u domu osobe koja je ubijena;
  • Prosek godina ubijenih trans osoba je 31; najmlađa ubijena osoba imala je 15 godina.

Prikupljeni podaci pokazuju alarmantan trend postepenog povećanja stope ubistava trans i rodno različitih osoba na godišnjem nivou između 2008. i 2020. godine. Međutim, ove brojke nisu definitivne. Zato što se podaci ne prikupljaju sistematski u većini zemalja, kao i zbog stalnog pogrešnog pripisivanja roda od strane porodica, vlasti i medija, nije moguće precizno utvrditi broj neprijavljenih slučajeva.

Kao posledica pandemije KOVIDA-19, kao i rastućeg rasizma i policijske brutalnosti, životima trans i rodno različitih osoba preti još veći rizik. Podaci svedoče o tome na koji način KOVID-19 disproporcionalno utiče na trans osobe širom sveta, posebno one najmarginalizovanije, kao što su crnkinje i druge žene tamne/tamnije boje puti, seks radnice/i, migrantkinje/i, mladi i siromašni.

Iza statističke reprezentacije brojeva i procenata, nalaze se ljudi čije živote cenimo i koje mi, kao društva, nismo uspeli da sačuvamo. Prikupljeni podaci ukazuju na to da su crnkinje i tamnopute migrantkinje ranjivije i češće izložene riziku. Društvena stigma i kriminalizacija seks rada izlažu trans seks radnice maltretiranju, eksploataciji i nasilju. Istovremeno, ovim se grupama konstantno uskraćuje glas i nisu pravilno predstavljene u svojim zajednicama i društvima. Iako KOVID-19 utiče na sve nas, društvene razlike i nejednakosti bivaju produbljene pandemijom, i pojačavaju nedostatke u zakonodavstvu i sistemskoj zaštiti trans i rodno različitih osoba.

Za više informacija o TvT projektu, možete se obratiti koordinatoru projekta, Lukasu Beredu na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

#####

Stigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem širom sveta, i one su deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji nam oduzima naša osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne vode se sistematski i nemoguće je proceniti pravi i precizan broj slučajeva.

Trans osobe u Srbiji su i dalje izložene situacijama diskriminacije, nasilja i transfobičnog nasilja, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog nasilja. U poslednjih godinu dana posebno trans i rodno različite osobe kod nas postaju meta orkestriranih onlajn hajki određenih grupa koje poriču njihovo postojanje, iznose neistine o njima i kreiraju atmosferu linča u kontekstu u kom su rigidne rodne uloge i stereotipi vezani za njih doveli do prebijanja mladića u centru Beograda pre nekoliko dana.

Geten, kroz našu revidiranu verziju Zakona o rodnom identitetu, zahteva potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta - ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom. Borimo se za promenu u kojoj ćemo se razvijati i rasti, a ne samo preživljavati.

Napomene:

[1] Od 1999. godine, ovaj dan kada se sećamo trans osoba koje su bile žrtve ubistva, obeležava se svakog novembra. Obeležavanjem ovog dana podiže se svest javnosti o zločinu iz mržnje nad trans osobama, obezbeđuje se prostor za izražavanje žalosti i odaje počast životima ubijenih trans osoba kako ne bi bile zaboravljene. Obeležavanje dana sećanja na žrtve transfobije počelo je u SAD, ali se danas ovaj dan obeležava u mnogim delovima sveta. Do sada su dešavanja kojim se obeležava ovaj dan održana u više od 180 gradova u više od 20 zemalja Severne Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Okeanije.

[2] Projekat The Trans Murder Monitoring (TMM, Projekat monitoringa slučajeva ubistava trans osoba), započet je aprila 2009, i kroz njega se sistematski prate, sakupljaju i analiziraju izveštaji o prijavljenim slučajevima ubistava trans osoba širom sveta. Nove podaci u vezi sa rezultatima prvi put objavljenim jula 2009, objavljuju se na vebsajtu projekta Transrespect versus Transphobia Worldwide, dvaput godišnje u formi tabela, lista imena i mapa.

Prevela i priredila: M. Jeremić

Izvor i transserbia.org