Godine 2020. zabrane kretanja zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom dovele su do rekordnog povećanja stope nasilja nad ženama u svetu. Podsećamo da nasilje podrazumeva, ne samo fizičko, već i psihičko maltretiranje koje je definisano zakonom.

U Srbiji je od početka godine do kraja avgusta u porodničnom nasilju ubijeno 16 žena, a u poslednjih deset godina više od 300. Imajući u vidu da je danas Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, želimo da podsetimo da su među trans populacijom, upravo trans žene te koje trpe najveću stopu nasilja.

Prema Izveštaju o monitoringu ubistava trans osoba za poslednjih 12 meseci, zabeleženo je 350 slučajeva prijavljenih ubistava trans i rodno različitih osoba, od kojih su 98% ubijenih širom sveta bile trans žene ili trans feminine osobe, a 62% ubijenih trans osoba čije je zanimanje poznato bile su seks radnice.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odredila je 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (Rezolucija 54/134) 17. decembra 1999. godine. Ovaj dan ima za cilj da se podigne svest o tome da žene širom sveta trpe nasilje, žrtve su silovanja, nasilja u porodici, kao i drugih vrsta nasilja. Drugi cilj obeležavanja ovog dana je skrenuti pažnju na činjenicu da su razmere i prava priroda ovog problema često skriveni.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Poruka „Nisi sama, prijavi nasilje!“ osvanuće na bilbordima širom Srbije, TV kanalima, stambenim zgradama, kao i na društvenim mrežama, pozivajući žene, ali i komšije, rođake i prijatelje, da prijave svaki oblik nasilja nad ženama.

Priredila: MJ