Merlinka 2020: Leto '85 najbolji film, nagrada i za Maturu - Geten

Francuski film "Leto '85" Fransoa Ozona proglašen je najboljim igranim ostvarenjem na 12. Međunarodnom festivalu kvir filma Merlinka, završenom juče u Domu omladine Beograda.

Francuski film "Leto '85" Fransoa Ozona proglašen je najboljim igranim ostvarenjem na 12. Međunarodnom festivalu kvir filma Merlinka, završenom juče u Domu omladine Beograda. Dodeljene su nagrade u još sedam kategorija, među kojima i za "Maturu" Gvozdena Ilića, a u završnici je prikazan film “Bez ljutnje” Faraza Šarijata.

Nagrađeno ostvarenje Fransoa Ozona “Leto ’85” priča je o ljubavi tinejdžera Aleksisa i Davida tokom leta u Normandiji i saga o njihovom sazrevanju osamdesetih godina 20. veka.

Film “Maria Luiza” Marsela Dijaza o transrodnoj osobi u brazilskim oružanim snagama, nagrađen odlukom žirija (montažer Goran Mitrović i reditelj Horhe Pelikano, prošlogodišnji laureat) za najbolji dokumentarac, istražuje motivaciju za zabranu nošenja ženske uniforme i njenu putanju ka afirmaciji kao transrodne osobe, vojnika i katolikinje.

Dijaz se video porukom zahvalio na nagradi i pozdravio publiku.

“Velika je čast dobiti nagradu za najbolji dokumentarni film na Merlinka festivalu, posebno u ovom momentu kada se Brazil suočava sa izazovima u oblasti ljudskih prava. Drago nam je što je film prikazan kod vas i Maria Luiza je veoma srećna, a mi vam šaljemo veliki zagrljaj i nadamo se da ćemo se jednog dana sresti”, poručio je brazilski reditelj.

Za najbolji kratki film nagrađen je austrijski “Fabiu” Štefana Langtalera o penzioneru Arturu (80), koji se brine o svojoj teško bolesnoj supruzi i njegovom odnosu prema negovatelju koji dolazi kao prvi muškarac posle niza medicinskih sestara da mu u tome pomogne.

“Nagrada za najbolji kratki film Merlinka festivala je čast, i neverovatno je koliko smo priznanja dobili za ovaj film koji nije baš lak, ali je veoma ličan jer sam pokušao da opišem kako sam se ja osećao kad sam shvatio da moram da se autujem i promenim nešto. Hvala vam mnogo što ste nagradili naš film i što ste ga prikazali. Drago nam je što su ljudi imali priliku da ga pogledaju i nadamo se da će biti prilike za susret uživo, a do tada vam želimo da svi budete dobro i zdravo”, rekao je Langater u video poruci.

Kratkom filmu “Matura” Gvozdena Ilića o tri najbolja prijatelja koja odustaju od maturske večeri, a noć koja sledi “razotkriva njihove skrivene i potisnute želje i bacaju pogled na emocionalnu zbunjenost čitave generacije” dodeljena je specijalna nagrada za najbolji domaći film, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

“Ovo je poslednji festival na kojem će film biti prikazan, a prva nagrada što je čini specijalnom. Hvala”, rekao je Gvoden Ilić pozdravljajući publiku.

Žiri u sastavu Dragan Jovićević (urednik kulture u NIN-u), Kristian Ranđelović (aktivista) i Mirela Srebrić (rediteljka) za najbolji animirani film odabrali su “Karusel” Jasmin Elsen, priču “o dehumanizaciji, prikazanu kroz priču ruže koja živi sa puževima u njihovom parku, a koju jednog dana napadnu uljezi, ili obrnuto”.

Nagradu publike za najbolji ultra kratki film osvojio je makedonski komični „Nisam gej“ Martina Čičovskog.

Nagrade ERA mreže

ERA nagrade dodeljuje istoimena LGBTI mreža filmovima iz zemalja gde ova organizacija deluje, odnosno sa prostora bivše Jugoslavije, iz Albanije i Turske.

Žiri ERA (Antonij Karadžoski, Stefan Šparavalo, Arber Kodra, Lendi Mustafa i Laura Mandić) za najbolji dokumentarni film proglasio je “Nek je što šarenije” Ade Hasanovića (BiH), koje se bavi prvom Paradom ponosa u Sarajevu 8. septembra 2019. a za najbolji igrani film “Zmiju” Andrejа Volkašinа (Makedonija) o neobičnom prijateljstvu između nestašnog devetogodišnjeg Marija i ekscentričnog homoseksualca Borče, punom izazova zbog predrasuda i mržnje roditelja u zabačenom makedonskom gradiću.

Na Merlinka festivalu u protekla četiri dana u Domu omladine prikazano je više od 80 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova.

Izvor