Njujork povlači transfobičan i rasistički zakon - Geten

Novim propisom koji je guverner države Njujork, Endru Kuomo, potpisao juče (2. februara) ukida se stari zakon koji je doneo decenije diskriminacije koju su tamnopute žene i transrodne osobe trpele od strane policije.

Ovaj zakon je bio poznat kao zakon protiv „besciljnog zadržavanja po ulicama“ ili „zabrana hodanja po ulici trans osobama“, za koji kritičari/ke kažu da je korišćen od strane policije kako bi se posebno maltretirale i hapsile trans osobe koje nisu ništa skrivile.

Ovom novom merom ukida se zakon iz 1976. godine koji je za cilj imao da spreči zadržavanje na ulici zbog prostituisanja. Političari/ke i LGBTIQ aktivisti/kinje kažu da je zakon doneo godine i godine diskriminacije od strane organa reda.

„Ukidanje ovog arhaičnog zakona predstavlja kritičan korak ka reformisanju američkog policijskog sistema i smanjenju maltretiranja i kriminalizovanja koje transrodne osobe moraju da trpe samo zbog onoga što jesu“, izjavio je Kuomo.

Aktivisti/kinje koji/e su se borili/e za ukidanje ovog zakona izjavili su da je on ranije upotrebljavan uz široku definiciju koju je policija koristila kao opravdanje za hapšenja osoba na osnovu toga kako su bile obučene ili gde su stajale na ulici.

„Njujorčani/ke su se godinama borili/e za ukidanje onoga što se pretvorilo u zaustavljanje i pretres transrodnih tamnoputih žena; ovaj zakon je omogućio profilisanje i hapšenje transrodnih Njujorčana/ki samo zato što su stajale na ulici ili hodale istom,“ stoji u izjavi predsednika organizacije Human Rights Campaign.

Podaci ukazuju na diskriminaciju

Senator države Njujork, Bred Hojlman, glavni pokrovitelj zakona, citirajući izveštaje policije kaže da je propis iz 1976. bio upotrebljavan da zaustavi osobe jer „su nosile suknju“, „mahale automobilu“ i „stajale na nekom drugom mestu koje ne uključuje autobusko stajalište ili taksi stanicu.“

Hojlman, navodeći podatke iz zvaničnih policijskih izveštaja, kaže da su 2018, 91 procenat osoba uhapšenih na osnovu ovog propisa bile tamnopute ili osobe latinoameričkog porekla, a 80 procenata njih identifikovale su se kao žene.

Potpis guvernera ukida ovaj nazadan zakon u čitavoj državi Njujork. Međutim, promene su već počele da se dešavaju i pre 2. februara i zvaničnog ukidanja zakona.

Godine 2016, Društvo za pružanje pravne pomoći, podnelo je tužbu protiv grada Njujorka u ime tamnoputih žena, od kojih su mnoge transrodne, a koje su nepravedno i neosnovano bile uhapšene na osnovu ovog zakona. Nakon tri godine, postignuta je nagodba i Uprava policije Njujorka pristala je na to da se izvrši revizija dela koji se tiče preporuka za patrole u vezi sa sprovođenjem kaznenog zakona.

Isto tako, lokalni tužioci su od nedavno svojevoljno prestali da sprovode ovaj zakon zbog njegovog diskriminatornog uticaja.

Tužilac četvrti Bruklin, Erik Gonzales, je objavio da će njegova kancelarija zanemariti naloge za hapšenje donete na osnovu ovog zakona, kao i optužnice u ovom delu grada.

Prvi deo se odnosi na 262 naloga iz 2012. godine, koji su poništeni prošle nedelje, a slučajevi u vezi s njima zatvoreni. Stariji nalozi će takođe uskoro biti poništeni.

Prevela: MJ

Izvor