TGEU: objavljen nov izveštaj o nasilju nad trans osobama u Centralnoistočnoj Evropi i Centralnoj Aziji - Geten

Izveštaj naslovljen „Ispod radara: dokumentovanje nasilja nad trans osobama“ obuhvata na jednom mestu iskustva i ključne rezultate iz projekta ProTrans u kojem smo ponosno učestvovali od 2015. do 2020.

Tokom ovog perioda, partneri Transgender Europe na projektu iz pet zemalja (Mađarska, Moldavija, Kirgistan, Srbija i Turska), prikupljali su slučajeve nasilja u sopstvenim kontekstima.

Od 2014, organizacija Transgender Europe radi sa LGBT i trans organizacijama iz Centralnoistočne Evrope i Centralne Azije na monitoringu slučajeva nasilja i kršenja ljudskih prava trans osoba u ovim regionima. Ovaj projekat takođe ima i komponentu zagovaranja, a podaci o antitrans nasilju prikupljeni kroz monitoring upotrebljavaju su za targetiranje zainteresovanih strana s ciljem unapređenja ljudskih prava trans osoba. Partneri na projektu takođe obezbeđuju servise podrške od strane zajednice trans osobama s iskustvom nasilja, ali i pružaju savete i znanje o mogućnostima ostvarivanja sopstvenih prava.

S ovom najnovijom publikacijom, nastojimo da iznova sagledamo razvoje u polju zakona i mera – i protrans i antitrans – u regionu i šire, od našeg poslednjeg izveštaja objavljenog 2015. Takođe, predstavljamo i rezultate monitoringa komponenata projekta ProTrans, skrećući pažnju na trendove viktimizovanja trans osoba koje trans grupe u regionu prate i mapiraju.

Podaci ukazuju na teško stanje kada je u pitanju nasilje nad trans osobama sponzorisano od strane države kao i druge vrste nasilja nad trans osobama, uz sledeće ključne trendove:

  • Privatna lica čine večinu među napadačima u prikupljenim slučajevima. To mogu biti prolaznici/e, vlasnici/e prostora, klijenti seks radnica/ka ili osobe koje se tako predstavljaju, između ostalih. Veliki deo dokumentovanih incidenata dešava se na javnim mestima, što ukazuje na nedostatak bezbednosti za trans osobe i njihovu potrebu da se skrivaju;
  • Nasilje počinjeno od strane članova/ica porodice zajedničko je za sve zemlje koje učestvuju u projektu ProTrans, posebno je zabeleženo kod mladih trans osoba koje su suočene s ponižavanjem, maltertiranjem, i izbacivanjem iz porodice dok su mladi;
  • Policija je počinilac značajnog broja slučajeva nasilja nad trans osobama, posebno u zemljama s vidljivom trans populacijom koja se bavi seks radom, kao što su Turska ili Srbija. Ovaj fenomen vodi do nedostatka poverenja u policiju i utiče na smanjeno prijavljivanje slučajeva nasilja. Partneri na projektu otkrivaju da se trans osobe obraćaju policiji kao žrtve krivičnog dela, samo ako moraju, te da je to poslednja opcija;
  • U Kirgistanu posebno (i ostalim zemljama), mejnstrim mediji takođe igraju važnu ulogu u održavanju negativnih stavova prema trans osobama i zajednici. Oni često s policijom idu u akcije i snimaju trans osobe dok im se policija obraća ili ih privodi.

Ovde možete preuzeti izveštaj.

Prevela: MJ

Izvor

 Posetite chat server našeg vebsajta, mesto za LGBTIQA razgovore