Danas je Dan osoba koje se rodno ne određuju - Geten

Danas se širom sveta obeležava Dan osoba koje se rodno ne određuju, odnosno rodno su neutralne ili rodno kvir.

Četrnaesti jul obeležava se kao Međunarodni dan osoba koje se rodno ne određuju. Osobe koje se rodno ne određuju odbacuju koncept rodne binarnosti i sebe ne vide ni kao muškarce, ni kao žene. One se ne uklapaju u društveno priznate definicije muškog i ženskog, i često osećaju da su negde između.

Ovaj koncept ne predstavlja ništa novo - kultura američkih starosedelaca odavno prepoznaje postojanje tri roda, i to je samo jedan od primera.

Stopa samoubistva među transrodnim osobama je relativno visoka. Osobe koje se rodno ne određuju, kažu da je često veoma teško snaći se u svetu koji je zasnovan na konceptu binarnosti. Kao i trans, osobe koje se rodno ne određuju dolaze u dodir s običnim ili elektronskim formularima, ljudima, zdravstvenim radnicima, profesorima, kolegama, lekarima, medicinskim sestrama, socijanim radnicima, fizioterapeutima, zubarima, toaletima, pesmama, članovima porodice, prijateljima, koji ih ne razumeju, pogrešno im se obraćaju, ili od njih traže da odaberu neprikladno tj. njima neprimereno određenje.

Podrška svim osobama koje se rodno ne određuju!

Grafika: Archie Bongiovanni
Priredila: MJ