Nedelja ponosa i Prajd 2021: saopštenje - Geten

Ovo je saopštenje Beograd Prajda i organizacija koje su učestvovale u procesu organizacije ovogodišnjeg prajda i propratnih manifestacija, a povodom ovogodišnje Nedelje ponosa i prajd šetnje.

 Ove godine, 18. Septembra u 16:30 u parku Manjež, 20 godina nakon prvog Prajda u Beogradu, šetaćemo za ljubav, za zakon i za dostojanstven život, a protiv nasilja, diskriminacije, mržnje i ugnjetavanja.

Pre 20 godina, hrabri aktivisti i aktivistkinje izašli/e su na ulice Beograda, ponosno protestujući za svoja prava i demokratiju za koju se društvo u Srbiji nedavno pre toga izborilo. Ubrzo su shvatili/e da ta demokratija nije važila za sve: nakon brutalnog nasilja i nemira na ulici, Pokušaji da se organizuje Prajd do 2010. godine nisu bili uspešni, a, nakon ponovljenih masovnih protesta i nemira na Prajdu 2010, usledile su tri protivustavne zabrane održavanja. Od 2014. godine do danas, uspešno se održavaju nenasilni Prajd marševi. Tokom ovog perioda, aktivisti i aktivistkinje izborili su se za veću vidljivost i prepoznatljivost LGBTI+ osoba u društvu, za početak normalizacije LGBTI+ zajednice u medijskom i javnom diskursu, za izmene i dopune određenih zakona i usvajanje podzakonskih akata koji prepoznaju i štite LGBTI+ zajednicu, za uključivanje i učešće LGBTI+ osoba u političkom, javnom i kulturnom životu. 

I ove godine, nakon dve decenije, protestni deo Prajda je i dalje najvažniji – Prajd je protest protiv nasilja, mržnje, protiv svih oblika diskriminacije, protiv fašizma, kao i protiv pritisaka na LGBTI+ osobe da se kriju u svoja “četiri zida”. Prajd je protest koji, kao i svake godine, ima jasne zahteve:

  1. Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama
  2. Usvajanje Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe
  3. Brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici
  4. Usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu
  5. Izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta
  6. Obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu

Pored protesta, Prajd je, takođe, događaj koji slavi ponos, postojanje LGBTI+ osoba i njihovih porodica, prijatelja i drugih saveznika i saveznica. Prajd posebno slavi i mlade LGBTI+ osobe, sve one koji i dalje nisu spremni da se autuju i da šetaju na Prajdu, sve kvir ljude u malim sredinama, sve LGBTI+ osobe koje su, zbog invaliditeta, rase, veroispovesti, nacionalnosti ili druge lične karakteristike na samom rubu margine. Upravo zato, Prajdu će i ove godine prethoditi Nedelja ponosa, koja se održava svake godine od 2011. Nedjelja ponosa će početi 12. septembra, a brojaće preko 40 događaja, uključujući predstave, filmske projekcije, panel diskusije, konferencije, radionice, žurke i druge umetničke, kulturne i edukativne programe. Nedjelja ponosa završava se 18. septembra.

Program Nedelje ponosa možete pronaći na ovom linku.

Vidimo se od 12. septembra, jer #LjubavJeZakon.

Izvor