Državni službenici/e koji/e su i trans osobe, moći će od sada da tuže američku saveznu državu Severnu Karolinu zbog nepokrivanja tretmana u procesu prilagođavanja tela rodnom identitetu u okviru paketa zdravstvenog osiguranja, prema sudskoj odluci.

Šest državnih službenika/ca podnelo je tužbu 2019, optužujući Zdravstveni plan države Severne Karoline za diskriminaciju koju su oni i njihova deca pretrpeli.

Zdravstveni plan ili paket, pokriva skoro 750 000 nastavnika/ca, državnih službenika, penzionera/ki, sadašnjih i nekadašnjih zakonodavaca/ki, zaposlenih na državnim univerzitetima, koledžima, članova/ca bolničkog osoblja i članova njihove porodice koji su osigurani preko njih.

Međutim, taj plan kategorički odbija da pokrije tretmane za „rodnu disforiju“ kao što su psihološko savetovanje i terapija, hormonska terapija i hirurški zahvati u vezi sa tranzicijom.

Tužitelji tvrde da je država prekršila Zakon o pristupačnoj nezi diskriminisanjem svojih transrodnih radnika/ca – i u sredu, 1. septembra, sud se složio s tom ocenom.

„Već smo ukazali na nešto što bi do sada trebalo da bude nekontroverzno pitanje: ‚Kao što je kada je osoba cisrodna, to jedna prirodna stvar, isto je i sa transrodnim osobama, i to je prirodno i nešto što se ne bira.‘ Niti je nečiji transrodni status ‚psihijatrijsko stanje‘ koje podrazumeva oštećenje u pogledu prosuđivanja, stabilnosti, pouzdanosti, ili rodnih socijalnih ili stručnih sposobnosti,“ napisao je glavni sudija apelacionog suda, Rodžer Gregori.

U njegovom obrazloženju na 36 stranica stoji: „Diskriminacija nije uvek očigledna. Mera može da se učini na prvi pogled neutralnom, ali da ipak bude diskriminišuća po načinu na koji je osmišljena ili načinu na koji se primenjuje… Tužitelji tvrde da je to upravo ovde slučaj… i Sud se s njima slaže.

„Karakteristike pola i roda su direktno uključenje; nemoguće je govoriti o Isključivanju, a ne govoriti o njima… ukratko, Isključivanje diskriminiše po osnovu roda.“

Ovu vest su proslavili i pravnici/e Fonda za pravnu odbranu i edukaciju trans osoba, koji su predstavljali tužitelje zajedno s organizacijom Lambda Legal. Oni su izrazili zadovoljstvo što će tužitelji moći da budu saslušani na sudu.

„Pozdravljamo odluku suda i osporavanje pokušaja Severne Karoline da odbaci ovu važnu tužbu u ime državnih službenika koji su trans i njihovih porodica“, rekao je izvršni direktor Fonda.

„Severna Karolina je izneverila svoje službenike/ce koji/e su trans, kao i njihove porodice, koje kao i svi ljudi imaju hitne zdravstvene potrebe u određenim periodima života. Posebno je sada veoma važno slušati lekare i ne širiti netačne informacije, odnosno ne oslanjati se na pseudonauku.

Sva mejnstrim medicinska udruženja, uključujući Američko medicinsko udruženje, prepoznaju da je zdravstvena nega koja ide uz proces tranzicije bezbedna, efikasna, i medicinski neophodna.“

Optuženi se pozvao na „imunitet“ od tužbe prema 11. Amandmanu. Međutim sud je utvrdio da se država Severna Karolina odrekla imuniteta jer je prihvatila federalnu finansijsku pomoć za ovaj plan odnosno program.

Ova pionirska presuda potvrđuje odluku okružnog suda kojom je odbačena molba države da se slučaj prošle godine obustavi, i predstavlja prvi put da je federalni apelacioni sud presudio da „imunitet“ ne štiti državne entitete od odgovornosti prema Zakonu o pristupačnoj nezi ukoliko prime federalnu finansijsku pomoć.

Prevela: MJ

Izvor