Noa Milivojev (18), trans osoba iz Kovilja koja je nestala 17. juna nađena je mrtva u stanu u centru Beograda.

Ubica je uhapšen i sve je priznao.

Noa Milivojev se poslednji put roditeljima javila u subotu, 17. juna, kada je navodno krenula kod dečka u Beograd.

Na sebi je u trenutku nestanka imala roze haljinu, crne patike, beli ranac i prepoznatljive roze kikice.

Majka je za Telegraf.rs izjavila da teško podnosi smrt deteta, a dečko kod kog je Noa navodno krenula tvrdio je da je nije video.

Stigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem širom sveta, i one su deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji nam oduzima naša osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne vode se sistematski i nemoguće je proceniti pravi i precizan broj slučajeva.

Trans osobe u Srbiji su i dalje izložene situacijama diskriminacije, nasilja i transfobičnog nasilja, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog nasilja. U poslednjih godinu dana posebno trans i rodno različite osobe kod nas postaju meta orkestriranih onlajn hajki određenih grupa koje poriču njihovo postojanje, iznose neistine o njima i kreiraju atmosferu linča.

Geten, kroz našu revidiranu verziju Zakona o rodnom identitetu, zahteva potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta - ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom. Borimo se za promenu u kojoj ćemo se razvijati i rasti, a ne samo preživljavati.

Izvestaj o monitoringu ubistava trans osoba iz 2022, mozete pogledati ovde

Izvor