Beogradska "Nedelja ponosa" otvorena je 4. septembra na platou ispred spomenika "Pobednik" na Kalemegdanu i trajaće do nedelje, 10. septembra.

Direktor Beograd Prajda Goran Miletić rekao je novinarima da trenutni momenat nije nimalo optimističan za LGBT+ zajednicu i da je situacija mnogo lošija u odnosu na prethodni period.

Miletić je naveo da je vlast odustala od donošenja Zakona o istopolnim zajednicama i dodao da ne postoji nikakav interes da se bilo koji od zahteva Beograd prajda ispune.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 13. avgusta da dok je on predsednik, neće potpisati Zakon o istopolnim brakovima, kao ni zakon kojim će, kako je kazao, postojati "neki treći rod gde niste muškarac ili žena".

Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama jedan je od glavnih zahteva LGBT+ zajednice u Srbiji od 2017. godine.

Procedura nalaže da predlog zakona treba da usvoji Vlada, a potom Skupština Srbije. No, bez potpisa predsednika Srbije ne može da stupi na snagu.

Zakon je naišao na otpor desničarskih partija i Srpske pravoslavne crkve.

Usvajanje ovog, kao i Zakona o rodnom identitetu, te poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, su i zahtevi ovogodišnjeg Prajda koji se održava pod sloganom "Nismo ni blizu".

Zajednica traži i brzu i adekvatnu reakciju nadležnih i javnu osudu govora mržnje i zločina motivisanih mržnjom prema LGBT+ osobama.

Organizacija "Da se zna", koja dokumentuje nasilje i diskriminaciju motivisane homofobijom i transfobijom, evidentirala je 89 incidenata motivisanih mržnjom prema LGBT+ osobama u prošloj godini.

Od tog broja je 29 slučajeva fizičkog nasilja, a samo je trećina prijavljena policiji.

Prema istraživanjima međunarodnih organizacija, procenat poštovanja LGBT+ prava i sloboda u Srbiji je svega 37 odsto u 2022. godini.

LGBT+ prava i slobode narušena su delovanjem desničarskih partija i organizacija, kao i protivljenjem verskih organizacija.

Aktivisti su na otvaranju "Nedelje ponosa" na Kalemegdanu nosili su LGBT+ i transrodne zastave kao i transparente na kojima je pisalo "Zakon o istopolnim zajednicama", "Zakon o rodnom identitetu", "Nismo ni blizu" i druge.

PPB 2023 otvaranje 1
Aktivisti sa transparentima na otvaranju "Nedelje ponosa" u Beogradu, 4. septembar 2023.

Širom Kalemegdana bilo je raspoređeno više pripadnika policije.

"Nedelja ponosa" u Beogradu obuhvatiće niz kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja, poput pozorišnog festivala, izložbi, panel diskusija, debata, žurki i razgovora sa zajednicom.

Prajd marš je zakazan za 9. septembar.

Izvor