Organizacija Trangender Europe je juče, prvog dana Nedelje svesti o trans osobama, i nedelju dana pre Dana sećanja na žrtve transfobije, objavila godišnji ažurirani izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba, u okviru istraživačkog projekta.

Ovaj projekat se bavi praćenjem ubistava koja su počinjena nad trans i rodno različitim osobama širom sveta.

Ove godine zabeleženo je 320 ubistava trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2022. i 30. septembra 2023. Ovaj broj je veoma sličan prošlogodišnjem broju (327) što pokazuje da smrtonosno nasilje nad trans osobama ostaje dosledno na visokom nivou. Sa 235 slučajeva, Latinska Amerika i Karibi opet su prijavili najviši broj ubistava u odnosu na ostale delove sveta. Ubistva u Jermeniji, Belgiji, i Slovačkoj prijavljena su po prvi put ove godine.

Podaci iz Izveštaja za 2023. godinu pokazuju: 

 • 320 zabeleženih ubistava trans i rodno različitih osoba.
 • 94% ubijenih širom sveta bile su trans žene ili transfeminine osobe.
 • Globalno gledano, skoro polvina (48%) ubijenih trans osoba čije je zanimanje poznato bile su seks radnice. Ova brojka skače na tri četvrtine (78%) u Evropi.
 • Trans osobe žrtve rasizma čine 80% prijavljenih ubistava, što je skok od 15% u odnosu na prošlu godinu. 
 • 45% trans osoba čije je ubistvo prijavljeno u Evropi bili su migranti ili izbeglice.
 • Starosna grupa sa najviše žrtava ubistva je ona između 19 i 25 godina. Od svih slučajeva gde su podaci o uzrastu poznati, tri četvrtine (77%) imalo je između 19 i 40 godina.
 • Skoro tri četvrtine (73%) od svih registrovanih ubistava počinjeno je u Latinskoj Americi i Karibima; skoro jedna trećina (31%) ukupnog broja desila se u Brazilu.
 • Ubistva u Jermeniji, Belgiji i Slovačkoj prijvljana su po prvi put.
 • Skoro polovina prijavljenih ubistava (46%) desila su kao posledica pucnjave.
 • Tek nešto više od jedne četvrtine (28%) prijavljenih ubistava desilo se na ulici, a druga četvrtina (26%) u domu žrtve. 

Prikupljeni podaci pokazuju alarmantan trend kada je u pitanju intersekcija mizognije, rasizma, ksenofobije i mržnje prema seks radnicama, gde su većina žrtava trans crnkinje i žene nebele boje puti, kao i trans seks radnice. 

Više informacija: imena, države, demografski podaci, vrsta ubistva, izvori:

 • Tabela Okt 2022 – Sep 2023 (pdf) 

Ove brojke nisu definitivne i predstavljaju tek početak uvida u realnost trans i rodno različitih osoba. Većina slučajeva i dalje ostaje neprijavljena, a i kada budu prijavljeni ostaju nezapaženi.

Podaci iz ovog izveštaja ne uključuju sve prijavljene slučajeve širom sveta, jer se sve trans i rodno različite žrtve ubistava ne zavode kao trans ili rodno različite osobe u izveštajima o smrti. Ove brojke moraju se stoga razumeti u specifičnom društvenom, političkom, ekonomskom i istorijskom kontekstu u kom se dešavaju.

Visok broj izveštaja o ubistvima iz Latinske Amerike i Kariba može se umnogome pripisati postojanju dobro utvrđenih sistema za praćenje u ovim delovima sveta. Veći deo podataka dolazi iz zemalja sa jakim mrežama trans i LGBTI organizacija koje sprovode praćenje odnosno monitoring.

Prevela i priredila: M. Jeremić

Izvor