Promena pola o trošku države samo pusti san - Geten

 

dru-promena-pola_620x0Promena pola o trošku države, kako stvari stoje, ostaće samo prazno slovo na papiru! Otkako je teoretski, pre više od godinu dana, izmenjen Zakon o zdravstvenom osiguranju i odobrena promena pola ”na uput”, u praksi se ništa nije dogodilo. Do sada je 12 pacijenata pripremljeno za ovu intervenciju, ali njihov ”preobražaj”, očigledno će ostati samo pusti san. Da bi se u zdravstvenoj ustanovi obavljala promena pola neophodno je da bolnica ima saglasnost Ministarstva zdravlja za uvođenje nove tehnologije, rekli su nam u RFZO.


 

Pri RFZO postoji i komisija koja je odredila kriterijume po kojima pacijenti mogu da budu podvrgnuti ovoj intervenciji. Stručnu komisiju čine ginekolog, urolog, endokrinolog, psiholog, hirurg i predstavnik Fonda. Država bi trebalo po pacijentu da izdvoji 200.000 dinara, što podrazumeva sve troškove intervencije, uključujući i hormonsku terapiju.

U Ministarstvu zdravlja kažu da će na sledećem sastanku Komisije biti razmatrano pitanje u vezi sa ustanovama koje imaju odobrenje. Ipak, Kliničko-bolnički centar ”Zvezdara”, u kojem su se već radile ove intervenicje, prošle godine je odbijen.

- Gradska bolnica je sredinom avgusta prošle godine poslala molbu za uvođenje usluga, koje predstavljaju nove tehnologije, gde smo tražili i dozvolu za operacije promene pola - kaže prof. dr Aleksandar Milošević, urolog i direktor KBC ”Zvezdara”. - Još 19. oktobra dobili smo odgovor da je sve odobreno, osim tog zahvata. Član sam i komisije za odluku o promeni pola pri ministarstvu i Fondu i do sada smo imali samo dva sastanka. Sve je to išlo nekako traljavo.

Nešto više optimizma ima dr Miroslav Đorđević, urolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i stručnjak za operacije promene pola u Srbiji. Prema njegovim rečima, u GAK ”Narodni front” može da se radi dobar deo operacija.

- Hteo bih i da se deo operacija obavlja na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, jer je u sklopu dečje urogolije apartman gde bi mogli da budu smešteni ti pacijenti - priča dr Đorđević. - Imamo 12 novih pacijenata koji su spremni i čekaju na ovu interveniciju. Neki od njih su na listi čekanja i više od tri godine. Ostalo je samo da pacijenti sami podnesu molbu, a komisija pri RFZO treba da se sastavi i odluči ko može da bude operisan, a ko ne. Voleo bih da se što pre započne sa operacijama, jer je ovo humana procedura, a pacijenti su nestrpljivi.

NA teret osiguranja pol bi, isključivo iz medicinskih razloga, moglo da promeni osam do deset ljudi godišnje. Ova intervencija kod nas košta oko 250.000 dinara, ukoliko se ne računaju i estetski zahvati. Inače, naši hirurzi svake godine operišu i do 15 stranaca, koji ovde plaćaju i do 7.000 evra, što je gotovo upola jeftinije od cene koja se naplaćuje u razvijenim zemljama.

preuzeto sa  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:417590-Novi-pol-samo-pusti-san