Na osnovu našeg zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, saznali smo da je ukinuta Republička stručna komisija za transrodna stanja, i da organizacije civilnog društva koje se bave pravima trans osoba, kao i osobe na koje ova odluka direktno utiče, nisu o tome obaveštene.

Geten obaveštava javnost da smo se dana 14. maja 2024. godine obratili Ministarstvu zdravlja Republike Srbije tražeći informacije o Republičkoj stručnoj komisiji za transrodna stanja, preciznije, o odluci o formiranju ove komisije i njenom sastavu, o vremenskom periodu na koji se članovi komisije biraju, kao i o broju održanih sastanaka Komisije u 2022, 2023. i 2024. godini.

Odgovor od Ministarstva zdravlja je stigao 27. maja i sadržao je kopiju dokumenata o obrazovanju Republičke stručne komisije za transrodna stanja od 1. septembra 2017. godine i njenom sastavu i kopiju dokumenta o ukidanju rešenja o obrazovanju Republičke stručne komisije za transrodna stanja od 7. novembra 2023. godine. O ukidanju Komisije je trebalo da bude obavešten kako u dokumentu stoji, Institut za javno zdravlje Srbije, „Dr Milan Jovanović-Batut“ koji je kopiju rešenja trebalo da dostavi zdravstvenim ustanovama i institucijama u kojima su zaposleni članovi komisije.

Obavešteni smo i da se članovi svih Republičkih stručnih komisija biraju na period od 5 godina, pa tako i Republičke stručne komisije za transrodna stanja.

Takođe smo obavešteni da su u 2022. godini održane tri sednice Komisije, u 2023. samo jedna, dok u 2024. godini nije održana nijedna sednica, s obzirom na to da je „Republička stručna komisija za transrodna stanja ukinuta Rešenjem o ukidanju Rešenja o obrazovanju Republičke stručne komisije za transrodna stanja broj: 119-01-482-1/2017-02 od 7. novembra 2023. godine.“

Imajući u vidu nadležnosti i značaj Republičke stručne komisije za transrodna stanja Geten će od nadležnih nastaviti da zahetva objašnjenje zašto nova Komisija još uvek nije formirana, kakve su procedure sada na snazi u pogledu medicinske tranzicije i kako sve to utiče na trans osobe u procesu tranzicije u Srbiji.

Tim organizacije Geten

Priredila: MJ