Švedska usvojila rodno neutralnu zamenicu - Geten

2930542.largeŠvedska je nedavno usvojila novu, rodno neutralnu zamjenicu "hen" koja omogućava da se u govoru i pismu referira na osobu bez uključivanja spola. Ovaj mjesec, zamjenica je uvrštena u švedsku Nacionalnu enciklopediju što je imalo veliki utjecaj na njenu redovnu i sve češću upotrebu u jeziku.

 

Većina svjetskih jezika imaju rodno neutralne zamjenice, međutim slično kao i u engleskom jeziku, švedski je imao zamjenice za "on" i "ona", ali ne i zamjenicu koja bi se referirala na osobu bez sugeriranja njezinog spola.

 

Tako "hen" opisuje hipotetsku osobu, a riječ je također korisna kada se odnosi na nekoga tko se ne identificira s tradicionalnim rodnim ulogama. Zamjenica je modificirana verzija švedske riječi "han" (on) i "hon" (ona) te je nastala na prijedlog švedskih lingvista još 1960. godine.

 

Kada je u pitanju rodna neutralnosti, Švedska je jedna od najnaprednijih zemalja u svijetu s najvećim postotkom zaposlenih žena, dućanima odjeće koji nemaju uvijek odvojene odjele za muškarce i žene, te čak i predškolskim odgojem s ciljem eliminacije roda.

 

Unatoč raznim načinima na koje se u Švedskoj dekonstruira pojam spola, jezik je najsporije prihvaćao promjene. Tako na primjer Švedska ima propise o tome koje ime roditelji mogu dati svom djetetu zavisno o njegovom spolu. Većina ih je posebno za jedan rod, te je samo 170 uniseks imena dopušteno. Nedavno su aktivisti pokrenuli inicijativu kako bi vlada promijenila taj zakon te se omogućilo roditeljima da odaberu ime za svoje dijete bez obzira na spol.

 

Uvođenje rodno neutralne zamjenice izazvalo je i kritike. Švedski autor Jan Guillou smatra da "feministički aktivisti/kinje žele uništiti naš jezik", ali ipak većina kritičara ne vide razlog protivljenju rodno neutralnoj zamjenici kada je zemlja toliko napredovala u ravnopravnosti spolova

Izvor: voxfeminae.net