Izvještaj sa večeri 'Transrodnost, pojam i sadržaj' - Geten

vesti2Izvještava Gabrijela Ivanov
U srijedu u mami, kao što je zeljkoB na qube-mag.info primijetio, "publika je bila brojna ali i raznovrsna/kvalitetna (aktivisti + prof.Štulhofer + nepoznati mi ljudi)". 30-ak osoba u 2 sata čulo je dosta korisnih informacija, da bi na kraju nagrnula i  pitanja.

Neke od informacija sa predavanja:
Transrodne osobe 'se dijele' na
- transrodne osobe
(kulturno se određuju, one su kulturno dvospolne te se mogu obraćati, osjećati, ponašati, odjevati u suprotnom spolu, ali nemaju nikakvu potrebu za promjenom spola)
- transvestite
(žive u ulozi suprotnog spola, imaju manifestacije na javnim skupovima (drag king, drag queen))
- crossdressere
(podgrupa transvestita, povremeno se oblače u suprotni spol, povezano je i sa seksualnim uzbuđenjem)
- interseksualne osobe
(osobe rođene sa oba spola)
- transeksualne osobe
(osobe koje imaju želju, potrebu i ideju da mijenjaju spol, "da se kompletiraju", jer je njihov identitet u suprotnosti sa spolom u kojem su rođeni)

U Beogradu se već 20 godina vrši promjena spola i nekih 120 osoba je prošlo kroz proces, grupe samopodrške održavaju se u Beogradu svaka 2 tjedna, operacija dođe okvirno 5 (MTF), odnosno 10 (FTM) tisuća eura, što je puno povoljnije nego u zapadnim zemljama.

Kristian je objašnjavao i  detaljno procese sa sva tri tima (psihijatar/psiholog, endikronolozi/hormonalna terapija i kirurzi/operacija), i podijelio nekoliko  publikacija 'Standarda pomoći Međunarog udruženja za rodnu disforiju Harry Benjamin'.
Tu publikaciju prevela je Ženska soba 2001. i dostupna je na službenom sajtu WPATH-a (World Professional Association for Transgender Health) netu na hrvatskom, engleskom i španjolskom.

Neke detalje koje bi htjela, ne mogu podijeliti sa vama zbog zaštite privatnosti pojedinih osoba, ali ono što svakako trebate znati je da je prije manje od mjesec dana otvoren web www.transserbia.org na kojem se nalazi kontakt za grupu (samo)podrške i razne zanimljive informacije, kao i Anđelin blog koji preporučam.

Pri pitanjima i diskusiji prisutne je zanimala funkcionalnost tj. efektivnost spolnih organa nakon promjene spola, ili konkretnije, da li osobe  mogu doživjeti orgazam? Kristian je izjavio kako podataka za to nema, jer nikakvo istraživanje nije napravljeno, a da ni on nema previše feedbacka o tome kod ljudi. Istaknuo je da je stvar kompleksna i upozorivši na činjenicu da neke trans-osobe, kako se ne osjećaju ugodno u svom tijelu, ga nisu ni istraživale u seksualnom smislu prije tranzicije, te da vjerojatno i zato ne mogu najbolje ni usporediti seksualne osjete prije i poslije operacije.
Svi su se složili da je seksualna funkcionalnost jedna od bitnijih stvari te da je neprihvatljivo da se tako nešto još ne zna, i da je nužno osiguravanje adekvatne brige i konzultacija sa trans-osobama i nakon promjene spola, naravno, ukoliko pojedinac/ka to želi.

Dodatno štivo:

Izvor: www.cunterview.net