Jula meseca, Andreja Pejic, australijska manekenka srpskog porekla, poznata po svom androginom izgledu i stilu, autovala se kao trans žena.Trenutno, ona i režiser, njen prijatelj, planiraju da snime dokumetarac o njenoj prošlosti, kao i o njenoj neizvesnoj budućnosti u svetu manekenstva, te stoga traže podršku za snimanje kroz kampanju na Kickstarter-u.

Manekenka i njen prijatelj planiraju da prikupe 200 000 dolara (već su sakupili 15 796), za svoj film koji će nazvati Andrej(a). Film će se baviti Andrejinim životom, od vremena koje je provela po srpskim izbegličkim kampovima tokom rata u Bosni, do odluke da najzad krene u proces prilagođavanja pola. Film će takođe istraživati to kako će proći i razvijati se njena nova karijera, i na taj način testirati kako moda prihvata rodno izražavanje.

Iako je Andreja ranije radila i za muške i ženske kreatore, njena nova agencija Society Management, isključivo zastupa žene. New York Times ima odličan članak o Andreji i njenoj karijeri, uključujući i to šta njena nova agencija i ona sama žele da postignu – da ona zavlada mejnstrimom kao žena:

Njihova strategija za gospođicu Pejić razlikuje se od one koju je Andreja imala, radeći kao alternativni, androgini maneken. Gospodin Majkl je rekao da se njena agencija nada da će privući „klasične američke brendove kao što je Dona Karan; renomirane evropske kuće uključujući tu i Selin, Šanel, Fendi, Roberta Kavalija i Pradu; kao i da će Andreja dobiti visoko isplative angažmane u kozmetičkoj industriji. On je dodao da ovo može da znači da će Andreja morati da odbije smelije dizajenere i kuće koje su je podržavale u prošlosti.

Film će svakako doprineti njenoj vidljivosti u svetu manekenstva, ali Pejić kaže da želi da film ima i širi uticaj, jer ona koristi svoj život kako bi istražila rodne politike širom sveta. U videu za Kickstarter kaže:

Vidite da živimo u svetu koji ne voli, ne veruje im, niti poštuje transrodne osobe. Učinilo mi se da imam dve mogućnosti pred sobom. Mogla sam da prođem kroz proces tranzicije, zaboravim na svoju prošlost, sakrijem je, živim u strahu. Ili bih mogla da budem hrabra, podelim svoju priču sa svetom i nadam se da će ona doprineti tome da se stvari promene na bolje.
 

Prevod: MJ
Izvor: http://jezebel.com