Venčanje transseksualaca u Meksiku - Geten

vesti2Meksiko, kao tradicionalno konzervativna zemlja, polako se rešava nekih inhibicija. Mario del Sokoro, nekada Marija, i Dijana Đerero, nekada Hose, u krugu prijatelja i rođaka proslavili su venčanje. Nadaju se da će medijska pažnja izvršiti pritisak na kongres da prihvati predlog zakona po kom bi se dozvolila operacija promene pola u javnim bolnicama, kao i promena imena i pola u službenim dokumentima.

– Kada se javljate na ponudu za posao, a vaši se dokumenti ne podudaraju s izgledom, jednostavno ne dobijete posao – rekao je 55-godišnji Del Sokoro, koji je počeo da ćelavi i nosi bradicu.

Image

Mario je nekoliko centimetara niži od svoje mlade. Poslanici koji stoje iza predloga zakona suprotstavljaju se nizu konzervativnih običaja katoličkog Meksika. Istopolne zajednice ozakonjene su 2006. godine u gradu Meksiku i severnoj državi Koahuili. Poslanici u prestonici prošle su godine legalizovali rani pobačaj i doneli zakon koji smrtno bolesnim osobama dopušta eutanaziju. Katolička crkva oštro kritikuje te mere.

Par se venčao pod starim imenima jer zakon koji dopušta istopolne zajednice partnerima ne pruža iste pogodnosti kao tradicionalan brak.

Izvor: Queeria