Beograd centar za "promenu pola" - Geten

vesti2Novi Sad -- Beograd je jedini svetski centar u kojem, jednim operativnim zahvatom, moguće preći iz jednog u drugi pol, piše novosadski "Dnevnik".

List navodi da je, zahvaljujući lekaru Savi Peroviću, do sada operativne zahvate izvršilo oko 200 trans muškaraca i žena, najviše sa prostora Srbije i Crne Gore.
Pored privatne klinike profesora Perovića, u Beogradu je postoji još jedan centar u Ginekoloskoj klinici u Narodnog fronta, gde radi tim stručnjaka predvođen profesorom Dušanom Stanojevicem i docentom Miroslavom Đorđevićem.

Oni će krajem oktobra operisati prvog domaćeg pacijenta koji više neće plaćati da bi se izlečio, jer je transseksualizam zaveden kao bolest u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, već će mu, kao i svim budućim, operaciju plaćati Zdravstveno i socijalno osiguranje Srbije, navodi "Dnevnik".

"Kompletna transformacija tokom jednog hiruškog zahvata, na primer iz ženskog u muško, uključuje odstranjivanje ženskog polnog organa, unutrašnjih i spoljašnjih, i rekonstrukciju u muški polni organ sa testisima, mokraćnom cevi i tako dalje, sve u jednom aktu", kazao je Miroslav Đorđević.

Dodao je da operacija traje oko šest sati i izvodi se u opštoj anesteziji.

Đorđević je naveo da je "lakše od muškarca napraviti ženu, jer je lakše rekonstruisati ženski nego napraviti muški polni organ, koji će biti u funkciji".
Objasnio je da oni koji promene pol do kraja života moraju da uzimaju hormone onog pola u koji su ušli.
 
Izvor: B92