Gajatri Redi: „Muškarci“ koji bi hteli da budu kraljevi - Geten

U tekstu „'Muškarci' koji bi hteli da budu kraljevi”, koji je na programu od ponedeljka, 27. avgusta, do četvrtka, 30. avgusta od 23.35 na Trećem programu Radio Beograda, antropološkinja Gajatri Redi analizira izborne uspehe hidžra koje se pojavljuju kao „treći talas” u indijskom političkom pejzažu i njihov potencijal da redefinišu ne samo vlastito mesto u društvu, već i dominantne konstrukte građanstva, polnosti i politike u Indiji.

Tokom poslednje dve decenije, hidžre (hijras) - evnusi-transvestiti kojima se u Indiji tradicionalno pripisuje uloga „trećeg pola" - postaju značajni akteri na indijskoj političkoj sceni. Hidžre se kandiduju i pobeđuju ne samo na izborima za lokalnu upravu, već i na nivou saveznih država, pa čak i nacionalnom nivou, a za te pozicije kandiduju ih mejnstrim političke partije. Pritom, one ulaze u imaginarijum javnosti upravo kao hidžre, naglašavajući svoj identitet rodno neutralnih, aseksualnih figura, a jedan od njihovih najefektnijih izbornih slogana glasio je: „Za politiku ti nisu potrebne genitalije. Treba ti pamet i integritet." Prema novinskim napisima, hidžre se sve više pojavljuju kao „nova, nastupajuća snaga u indijskoj politici".

Gajatri Redi s posebnom pažnjom ispituje automatski pretpostavljenu vezu između istorijske marginalizacije hidžra i njihove savremene društvene emancipacije na osnovu učestvovanja u političkom žvotu i pobeda na izborima. Naime, da bi zadobile politički status, hidžre eksplicitno ističu svoju društvenu marginalizaciju na osnovu polnosti, vere i porekla. Ali, prema mišljenju autorke, upravo mobilizacija marginalnosti u okviru postojećih normativnih institucija iznova ispisuju njihov hegemonijski značaj i umanjuju emancipatorski i subverzivni potencijal hidžra, dopuštajući njihovo inkorporiranje u postojeći okvir političkog i moralnog autoriteta. Drugim rečima, Gajatri Redi pokazuje da očigledan porast političke vidljivosti i društvenog statusa hidžra može, zapravo, biti samo iluzija, koja je sasvim u funkciji njihove re-marginalizacije u okviru novog društvenog poretka u Indiji.

Članak je izvorno objavljen u časopisu Social Research 2003. godine (vol. 70, no. 1).

Prevod s engleskog: Mirjana Stefanović
Spikerska interpretacija teksta: Aleksandar Božović
Urednik: Predrag Šarčević

Ovde možete poslušati ceo tekst u 4 dela:

Gajatri Redi: “Muškarci” koji bi hteli da budu kraljevi (1/4)

Gajatri Redi: Muškarci koji bi hteli da budu kraljevi (2/4)

Gajatri Redi: Muškarci koji bi hteli da budu kraljevi (3/4)

Gajatri Redi: Muškarci koji bi hteli da budu kraljevi (4/4)

Priredila MJ

Izvor