Rekonstrukcija Ženski fond vam predstavlja Mapu dešavanja kojima se obeležava Međunarodni dan žena, 8. mart u Srbiji 2019. godine. Mapa obuhvata dešavanja u Beogradu, Kraljevu, Kruševcu, Kostolcu, Tutinu i Užicu. Osmi mart je za feministički pokret važan kako zbog istorije borbe za prava, slobodu i izražavanje žena, tako i zbog solidarnosti, umrežavanja, vidljivosti i akcije. Mapa je jedan od načina da beležimo i arhiviramo istoriju organizovanja feminističkih i ženskih organizacija povodom 8. marta.

Vidimo se u petak 8. 3. u 13 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Ako žene stanu, staje ceo svet!

Mapu dešavanja za 8. mart 2019 u Srbiji možete da pogledate ovde.

Mapu dešavanja iz regiona ex-YU možete da pogledate ovde.

Beograd

Centar za ženske studije - Feministička teorija na dar, Beograd

6. mart, 15:00–19:00
Biblioteka Centra za ženske studije
Ove godine ponavljamo uspešnu akciju podele besplatnih izdanja Centra za ženske studije i odabranih publikacija o feminističkom pokretu, rodnim teorijama i drugim političkim pitanjima.

6. mart, 19:00
Feministički čitalački klub
Prvo okupljanje ovog kluba posvećeno je tekstu Beleške za feministički manifest koji se bavi odnosom levog i feminističkog pokreta, i opisuje nove strategije ženskog štrajka koje povezuje sa drugim društvenim pokretima.
Moderatorke: Nađa Bobičić i Nađa Duhaček

FEMIX, Beograd

SNAGA: izložba mladih fotografkinja
8. mart, 19:30

Papergirl galerija (Kralja Milana 15, Beograd)

Kako vidiš ulogu devojke i žene u balkanskom društvu danas? Koje slike treba da razbijemo na Balkanu da bismo zajedno išli napred? Petnaest devojaka iz Srbije dalo je svoje odgovore kroz fotografije koje čine izložbu SNAGA. Okvir u kome su nastale fotografije je regionalni projekat Balkan Girl Power koji je povezao devojke iz Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije i Kosova. Učesnice su imale priliku da uz podršku iskusnih mentorki i mentora uče, stvaraju, i međusobno se povežu. Ovaj projekat je bila prilika da se bolje razumemo i da pokažemo da je fotografija univerzalni jezik koji može da razbije sve barijere – granice koje nas dele i iste nametnute uloge koje nas povezuju. Sve fotografije koje su nastale kao rezultat procesa možete pogledati na platformi balkangirlpower.org, a izložba koju čini selekcija fotografija otvorena je do kraja februara u Centru za otvorenost i dijalog u Tirani.

Bring The Noize – BeFem dodela priznanja za feminističke inicijative za 2018. godinu, Beograd
8. mart, 21:00 KC Grad

Osmi mart, međunarodni dan žena je dan kada su feministkinje i saborci na ulici i glasno govore, slaveći žensku borbu i otpor, kada promišljaju i pokazuju solidarnost sa različitim ženama jer ovaj datum predstavlja simbol političke borbe koja preispituje i dekonstruiše marginalizaciju žena, seksizam i homofobiju u izmjenjenom kontekstu neoliberalnog kapitalizma. To je dan kada žene organizuju i vode proteste širom sveta, koji u fokusu imaju ženska i radnička prava. Osmi mart je savršena prilika da proslavimo sestrinstvo, hrabrost i izvojevane pobede! To je pravi trenutak da ucrtamo mapu za drugačiji i pravedniji svet i lokalno i globalno.Budite sa nama u noći u kojoj ćemo se podsetiti sjajnih feminističkih akcija, kolektiva i pojedinki iz 2018, koje su nam pokazale kako zajedno i samo solidarno možemo započeti promenu i biti deo pravednijeg i boljeg sveta.

Te noći sa nama na sceni biće Lady K, Johana Bogičević (F - Society) i veliko nam je zadovoljstvo da najavimo mini koncert Ane Ćurčin & Manivi.

BUDI GLASNA - BRING THE NOIZE!
21:00 Feministička priznanja za rad; Muzički intermeco: Lady K
23:15 Ana Ćurčin & Manivi – mini koncert
00:15 Lip Sync Battle
01:00 DJ set Johana Bogicevic F-Society

 

Žene puštaju četvrtkom, Beograd
8. mart, 20:00-00:00

Ljubimac, Cetinjska 15, Beograd

Revolucija će biti ženska! Danas se obeležava 8. mart - „Međunarodni dan žena“, dan kada je na „Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalistkinja“ u Kopenhagenu 1909. na predlog Klare Cetkin odlučeno da se svake godine ovaj dan obeleži kao dan ženske borbe za pravo glasa, kraći radni dan i bolju platu. Pozivamo vas da danas slavimo žensku hrabrost, solidarnost i ljubav. Vidimo se na još jednoj za nas veoma važnoj, našoj maloj igrajućoj revoluciji!

„Žene puštaju četvrtkom" je feministički kolektiv, koji čini grupa samoorganizovanih žena, aktivistkinja :) Naša politika je politika osvajanja i stvaranja prostora za žene, u kojem je moguće biti slobodna i razigrana. Solidarno, protiv logike profita i patrijarhata, bez organizacija koje bi stajale „iza” ili „ispred” nas, kao autonomne aktivistkinje, pravimo plesne susrete i pozivamo žene da na tim događajima (i van njih) zauzimaju javni prostor. Honorar koji dobijamo, nakon par žurki, vraćamo ženama tako što podržavamo neku već postojeću inicijativu - žensko stvaralaštvo, kupovinom proizvoda u većoj količini. Zatim to što kupimo, podelimo onima koje dođu na žurku i proširimo priču o ženama koje stvaraju. Muziku puštaju isključivo žene.

Javite ženama, dođite da plešemo revoluciju!

Udruženje slikara i slikarki i ljubiteljki i ljubitelja slikarstva KORNJAČA, Beograd
8. mart, 19:00 izložbeni prostor udruženja ulica Carigradska br. 9.

Prve školovane žene Srbije, prva izložba - MUZEJ ŽENE

Izložba se sastoji od istorijskog dela predstavljenih na 11 panoa (imena, likovi i kratka biografija žena) i 7 umetničkih dela nastalih promišljanjem umetnika na temu borbe za ženska prava.

Mreža Žena u crnom sa Autonomnim ženskim centrom, Centrom za ženske studije, Društvenim centrom „Oktobar“, Inicijativom „Ne davimo Beograd“, Levim samitom Srbije, Rekonstrukcijom Ženski Fond, Udruženjem za radna prava žena „Roza“, Inicijativom #Mame su zakon, Inicijativom žena Srbije, Romskom Ženskom mrežom, Sekcijom žena UGS NEZAVISNOST

RAD, A NE GLAD! HRANA, A NE ORUŽJE!

Baner: Ako žene stanu, staje ceo svet! biće razvijen na trgu Slavija, kao deo globalne inicijative „Štrajk žena“.

Tokom marša se nose tematski transparenti i baneri vezani za 8 mart, a ne organizacijska obeležja. Marš prate bubnjarke i mali muzički kamion sa kog se čuje prigodna muzika, kao i parole koje će se uzvikivati.

Akcija se završava u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde će biti organizovana izložba povodom 100 godina od ubistva Roze Luksemburg.

Skup na Platou Filozofskog fakulteta počinje u 13:00.
8. martovski protestni marš počinje u 13:15.

Predviđena je sledeća ruta marša: Plato – Vasina – Kolarčeva – Terazije – kralja Milana – Kneza Miloša – Nemanjina – Slavija, kružni tok (jedan krug) – kralja Milutina – Birčaninova – CZKD.Kolona će se zaustavljati kod zgrade: Predsedništva, Vlade, ministarstava, na kružnom toku na Slaviji i kod spomenika Dimitriju Tucoviću, gde ćemo položiti cveće.

Kostolac

Neformalna grupa „Uspešne žene Kostolca" Kostolac

1. mart
Okupljanje tinejdžerki i razgovor na temu „ŠTA JE TO LJUBAV“ i zašto je bitno prepoznati nasilje, ne trpeti ga i prijaviti.

5. mart, 17:00
Želimo da našim sugrađankama poklonimo razgovaralište na temu „8 mart nekad i sad - hajde da se upoznamo“. Sa nama će biti gošće iz svih socijalnih i društvenih grupa (pedagogice, pravnice, penzionerke, tinejdžerke, kuvarice, učiteljice, nezaposlene, samohrane majke.)

Teme:

 • život iz njihovog ugla
 • prava žena (rad, škola, život)
 • zašto ćutimo, čega se bojimo
 • ljubav, šta je to

8. mart
Ulični performans „NEĆU DA ĆUTIM“

Kraljevo

Udruženje Fenomena, Kraljevo
8. mart
12:00-16:00
Trg srpskih ratnika u Kraljevu

Akcija deljenja propagandnog materijala, naše aktivistkinje bi u neposrednom kontaktu sa građankama i građanima razgovarale o značaju 8. marta, ženskim pravima i o prevenciji nasilja u porodici.

17:00
konferencija za medije, gde će biti promovisan sos telefon za žene sa iskustvom nasilja u porodici u okviru Udruženja Fenomena

18:00
tribina u sali gradske uprave

Kruševac

Podeli svoje znanje i Akademija ženskog liderstva, Kruševac
9. mart, 12:00, Kruševac

Mentorska šetnja povodom Dana žena, nakon koje sledi javna diskusija „Uloge žena u lokalnom socio-ekonomskom razvoju” u kojoj će učestvovati govornice iz javnog, privrednog i civilnog sektora.

Mentorsku šetnju su 2008. godine u Srbiji pokrenule Andrea Brbaklić, Ana Firtel i Marija Nikolić. Ove godine u sklopu inicijative održaće se 161 šetnja u 61. zemlji.
Do sada je u Srbiji organizovano 14 Mentorskih šetnji u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Valjevu i Subotici. Mentorske šetnje se organizuju povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena i pri završnom događaju na programu „Podeli svoje znanje“.Program „Podeli svoje znanje” devet godina za redom zajednički sprovode Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Evropski pokret u Srbiji, ERSTE banka i OEBS Misija u Srbiji. Više o samom programu “Podeli svoje znanje” možete saznati ovde.

Alternativni centar za devojke, Kruševac
8. mart, 19:00
prostorije Alternativnog centra za devojke

Projekcija filma i diskusija povodom stogodišnjice smrti Roze Luksemburg i obeležavanja 8. marta.
 

Tutin

IMPULS, Tutin
7. mart, 17:00, Dom kulture

Feminističko veče - Da se čuje, da se zna!!!

 • Premijerno prikazivanje aktivističkog filma u produkciji Impulsa
 • Izložba fotografija JA SAM TI
 • Slavim sebe, pevam, igram-dakle postojim!
 • Sevdah-koktel party


8. mart, 12:00, gradski trg
Javna akcija: VERUJEMO NAŠIM DEVOJČICAMA – STOP SEKSUALNOM NASILJU NAD DEVOJČICAMA

 

Užice

Ženski centar Užice, Užice
8. mart, 14:00-15:00, Trg partizana Užice

Ulična akcija posvećena seksualnom zlostavljanju žena: PRAVO JE ŽENA DA ŽIVE BEZ NASILJA

Uradiće se plakati različitih boja na kojima će biti prikazane brojke, koje prate statistiku vezanu za seksualno zlostavljanje žena i koje će biti pokačene na panoima između kojih će stajati žene i držati narandžaste balone. Biće organizovana Konferencija za medije na kojoj ćemo govoriti o zakonskoj regulativi u oblasti zaštite od seksualnog zlostavljanja i problemima koje prati nedostatak specijalizovanih usluga kao što su krizni centri za silovane žene. Pored toga govoriće se i o akcijama u svetu koje sprovode ženske organizacije i o kampanji #Me too. Deliće se propagandni materijal.
 

kontakti

Alternativni centar za devojke, Kruševac
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: alternativegirlscenter.org

BeFem feministički kulturni centar
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: befem.org

Centar za ženske studije, Beograd
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: zenskestudie.edu.rs

FEMIX, Beograd
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: https://www.facebook.com/events/398201537406727/

IMPULS, Tutin
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: www.impulstutin.org

Mreža žena protiv nasilja, Mreža Žena u crnom...
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: www.zeneucrnom.org

Neformalna grupa „Uspešne žene Kostolca", Kostolac
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: https://www.facebook.com/uspesne.zene.3
https://uspesnezene.blogspot.com/

Podeli svoje znanje i Akademija ženskog liderstva, Kruševac
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: http://www.emins.org/podeli-svoje-znanje/

Žene puštaju četvrtkom, Beograd
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..
W: https://www.facebook.com/zenepustajucetvrtkom/

Ženski centar, Užice
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Udruženje Fenomena, Kraljevo
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: www.fenomena.org

Udruženje slikara i slikarki i ljubiteljki i ljubitelja slikarstva KORNJAČA, Beograd
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: https://udruzenjeslikara-kornjaca.com

Rekonstrukcija Ženski fond
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. T: +381 11 2184674,   +381 64 6441498
W: www.rwfund.org

RŽF je prva lokalna ženska i feministička fondacija u Srbiji osnovana 2004. godine. RŽF je posvećena ženskom organizovanju i autonomnom civilnom društvu. Podržavamo različite vidove izražavanja, prevencije i zaštite ženskih ljudskih prava: od uličnih akcija i protesta do akademskih analiza.Kroz stalno i odgovorno prikupljanje i pružanje finansijske i stručne podrške, nastavljamo zajedničku borbu za drugačiji, miran i pravedan svet – od našeg ličnog sveta, preko čovečanstva do sveta prirode. Sa idejom oslobođenom grupisanja ljudi u identitete, bez njihovog utrkivanja koji je važniji i/ili ugroženiji. Bez fragmentacije i dezorijentisanja.

Izvor: Rekonstrukcija ženski fond

Najave

 • Biciklistička vožnja: Dykes on bikes +

  Biciklistička vožnja: Dykes on bikes Konsultacije za lezbejke obeležavaju ovogodišnji Dan ponosa biciklističkom vožnjom „Dykes on Bikes“ i pozivaju vas da im se pridružite. Opširnije...
 • Srećan nam mesec ponosa LGBTIQ osoba +

  Srećan nam mesec ponosa LGBTIQ osoba Srećan nam Mesec ponosa 2020! Opširnije...
 • Konkurs za kratku priču "Cvet moje tajne" +

  Konkurs za kratku priču Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, 17. maja, gej magazin Optimist i Magazin za promociju čitanja Bookvar raspisuju konkurs za neobjavljenu priču „Cvet moje tajne“ uz podršku Kancelarije za Opširnije...
 • Trans osobe i KOVID-19: Poziv za učešće u istraživanju +

  Trans osobe i KOVID-19: Poziv za učešće u istraživanju Trans care Hamburg i Kabinet za transrodna stanja Klinike za psihijatriju KCS pozivaju vas da učestvujete u onlajn istraživanju o zdravlju i zdravstvenoj nezi trans osoba u doba pandemije KOVIDA-19. Opširnije...
 • Četvrti BeFem - Bring The Noize +

  Četvrti BeFem - Bring The Noize Befem vas poziva na četvrtu dodelu priznanja za feminističke inicijative za 2019. godinu, "Bring The Noize", 8. marta u 20 časova u Kulturnom centru Grad. Opširnije...
 • Poziv: Kvir studije 2020 +

  Poziv: Kvir studije 2020 Na Filozofskom fakultetu u Beogradu, u učionici 308 na trećem spratu, od 6. marta do 22. maja 2020. godine, svakog petka od 18.15h, održavaće se predavanja i diskusije u oblasti Opširnije...
 • Objavljenje dobitnice nagrade „Anđelka Milić“ za 2020. godinu +

  Objavljenje dobitnice nagrade „Anđelka Milić“ za 2020. godinu Naša programaska koordinatorka, Jovanka Todorović, jedna je od dobitnica ovogodišnje nagrade Anđelka Milić koju dodeljuje SEFEM - Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta. Čestitke koleginici! Opširnije...
 • Izložba Zagrljaj sa ZZ +

  Izložba Zagrljaj sa ZZ KC Grad vas poziva na otvranje izložbe „Zagrljaj sa ZZ“ autorke Zoe Gudović, 9. marta 2020, od 20 časova. Izložba će biti otvorena do 15. marta. Opširnije...
 • Poziv za prijave na trening o radu sa zajednicom +

  Poziv za prijave na trening o radu sa zajednicom Asocijacija Spektra u saradnji s partnerskim organizacijama od kojih je jedna i organizacija Geten pozivaju vas da se prijavite na trening za rad sa zajednicom koji će se održati u Opširnije...
 • Predstava „Strah od leptira“ ponovo u Teatru Vuk +

  Predstava „Strah od leptira“ ponovo u Teatru Vuk Teatar VUK i MERLINKA festival predstavljaju Poljubac žene pauka, predstavu koju ćemo moći ponovo da pogledamo u petak 7. februara od 20 časova na sceni „Aleksandar Popović“ Teatra Vuk u Opširnije...
 • 1