Poziv: Istraživanje koncepta „girl power“ - Geten

Zovem se Sara Prpić i studentica sam grafičkog dizajna na BLC fakultetu u Banja Luci. U proteklih nekoliko godina sam shvatila da životni pravac kojim želim ići jeste aktivizam tj. borba za prava LGBTIQ osoba, kao i ženska prava zbog kojeg ovaj poziv i upućujem. Iako sam daleko od ekspertkinje u pomenutim poljima, to me ne spriječava da svojim radovima pokažem za šta se zalažem i ne progovorim naglas o problemima za koje smatram da su jako bitni i koji su korijen moje motivacije da nešto poduzmem. Uz pomoć fotografije, kao najbližem mediju koji koristim za izražavanje sebe i onoga što me okružuje odlučila sam pokrenuti ovaj projekat.

Inspirisana i-D videom, odlučila sam da u sklopu studentske konferencije koja će se održati u maju 2019. godine održim prezentaciju uz izložbu fotografija o temi koju je Gurls Talk istražio.

Gurls Talk je otvorena online platforma osnovana od strane aktivistiknje i modela Adowa Aboah u Londonu. Bazirana na jačanju ženske zajednice i rušenju stereotipa, te izgadnji jačih međuljudskih odnosa, Gurls talk nema taboo tema i predrasuda. Misija ove organizaije glasi:

Gurls Talk je pokret koji kreira bezbedne prostore – online i offline – za ljude širom sveta koji su pozvani da dele, slušaju i podržavaju jedni druge bez osude ili sramote.

Gurls Talk želi dobrodošlicu svima, bez obzira kako oni sebe ili svoju zajednicu definišu. Ovde ne postoje autsajderi. U okviru Gurls Talk, nijedna tema nije zabranjena – mi pričamo o sopstvenim iskustvima mentalnog zdravlja, obliku tela, seksualnosti, brizi o sebi i mnogim drugim stvarima.

Gurls Power nas osposobljava da budemo iskreni, da dovodimo u pitanje svet oko sebe, da preduzimamo akcije i da stremimo različitim vidovima inkluzivnog zastupništva, jednakosti i pozitivnoj promeni. Deljenjem naših iskustava i bezbednih prostora, naša zajednica ruši granice i ohrabruje ljude. Mi dovodimo u pitanje stereotipe, borimo se protiv neravnopravnosti i tako zajedno menjamo svet oko sebe.

Svim zainteresovanim djevojkama koje žele da učestvuju u ovom malom projektu poručujem: pokušavamo srušiti stereotipe o tome da smo sve iste; da smo manje sposobne od muškaraca; da osobe koje biološki nisu rođene u ženskom tijelu nisu prave žene; da nismo kvalitetne ako nismo ispoštovale kalupe društva i tradicije koja nas okružuje; da se moramo stidjeti svog tijela; da je menstruacija nešto o čemu se ne treba pričati i da ju treba kriti; da smo zaslužile da nas se fizički zlostavlja ako smo „oskudno” obučene; da trebamo ćutati o seksizmu; da ne možemo biti seksualno aktivne kao muškarci; da je neukusno i “prljavo” ako se ne depiliramo; da moramo imati razlog zašto smo drugačije seksualne orijentacije i sl.

Izboriti se za pravo izražavanja na bilo koji način i živjeti život kakav želimo bez osuda od strane društva. Imamo pravo da izgledamo kako želimo, da nas se ne kritikuje na osnovu toga, jer ne moramo da se uklapamo ni u kakve kalupe. Želimo pokazati, i gradu Banja Luci i uopšteno Bosni i Hercegovini (a i šire) da je različitost pozitivna stvar, a ne nesto čega društvo treba da se riješi.

Sve zainteresovane će imati priliku da se fotografišu u bilo kojem ambijentu koji im odgovara, jer je poenta ovih portreta upravo to – da se osjećate dobro u svojoj koži. Na vama je da odaberete u kakvom izdanju ćete se fotografisati, te kako želite da zabilježim trenutak. Nema granica po pitanju toga koliko želite da se eksponirate ili ne. Nema granica u tome šta želite da kažete u intervjuu koji cemo održati prije fotografisanja.

Sve koje nisu u mogućnosti da dođu u Banja Luku da ih fotografišem mogu da se jave na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.ili Facebook profil kako bi eventualno organizovali okupljanje u Beogradu ili Sarajevu na jedan ili dva dana, nakon 15. aprila.

Napomena: Osobama koje ne žele da se eksponiraju na način da im lice budu objavljeno online u ovom kontekstu želim da poručim da se portreti mogu raditi i na način da se lice ne vidi. Lice samo po sebi nije krucijalno za cijeli koncept i ideju tako da no worries.